Voorkomen is beter dan (niet kunnen) genezen

Voorkomen is beter dan (niet kunnen) genezen

COMBI VITAAL | 16 maart 2020 | BLOG
Het is zover: we hebben een punt bereikt waarop we het Covid-19 virus (Corona virus) een stuk serieuzer moeten gaan nemen dan dat we al deden. Of in ieder geval de kans op besmetting en verdere verspreiding ervan. Het virus verspreidt zich vanuit het zuiden naar het noorden van Nederland. De nuchtere Nederlander is niet zo snel van z’n stuk te brengen, maar wordt dit nu zijn valkuil? We hebben de piek van het Corona virus in Nederland nog niet bereikt. We kunnen die piek zelfs voorkomen. Hoe? Door allemaal hetzelfde beleid te voeren, rekening te houden met elkaar, je persoonlijke hygiëne, je immuunsysteem te ondersteunen en thuis te blijven!

Corona virus Covid-19 Voorkomen is beter dan genezen

Waarom zijn er zo veel besmette mensen in het zuiden van het land? Regio Noord had eerder voorjaarsvakantie dan regio Midden en Zuid. Net zoals ieder jaar, brengt een groot aantal mensen hun voorjaarsvakantie al wintersportend door in bijvoorbeeld Italië. Veel van de wintersportvakantiegangers die een week later hun voorjaarsvakantie genoten, waren bij thuiskomst het Corona virus rijker. Op dat moment waren er in Italië namelijk veel meer mensen besmet met het Corona virus dan die week ervoor. Terug van vakantie en klachtenvrij vierden ze nog eens flink carnaval, waardoor er nog meer mensen besmet werden. Maar toen kwam de kater: een loopneus, hoesten, koorts, keelpijn en kortademigheid. Wat steeds heftiger werd en langer aanhield dan de griep met zelfs een ziekenhuisopname als gevolg.

Flatten the curve

We worden overspoeld door de media over de gevolgen van het Corona virus. Het is natuurlijk belangrijk om niet mee te gaan in de angst en paniek, maar het is minstens zo belangrijk om het virus niet te onderschatten en serieus te nemen. Er is geen medicijn of vaccin verkrijgbaar dat mensen kan genezen van het Corona virus. En al zou er een medicijn of vaccin zijn, dan nog muteert het virus zich om in de toekomst weer nieuwe slachtoffers te kunnen maken. Wel wordt door verschillende gezondheids- en overheidsinstanties ascorbinezuur (vitamine C) aangeraden. Dit kun je preventief oraal innemen of intraveneus toegediend krijgen als je ernstige gezondheidsklachten hebt (vraag hier naar, want dit valt niet altijd onder het standaard behandelprotocol). Neem suppletie (in hoge doseringen) nooit zomaar in maar overleg met een deskundige om klachten te voorkomen.

Vitamine C is een relatief goedkoop middel om de ziekte te voorkomen en te bestrijden, maar de (virtuele) schappen met vitamine C raken leeg. Net zoals de schappen in de supermarkt door het hamstergedrag. Er kan misschien niet voldaan worden aan de vraag om zorg wanneer ‘the curve’ niet ‘geflat’ wordt. En dat maakt het nog belangrijker om verdere besmetting te voorkomen. Ondanks dat we in Nederland nog geen toestanden kennen zoals die zich in China en Italië voordeden en voordoen, is het wel slim om ons daar op voor te bereiden.

Denk aan je medemens, ook al ben je gezond

De incubatietijd van het Corona virus varieert van ongeveer twee dagen tot twee weken. Je kunt het virus in die tijd dus bij je dragen zonder er zelf klachten van te ondervinden. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal geen klachten van het virus ondervindt, ook niet na de incubatietijd. Maar houdt dit in dat jij dan kan doen en laten wat je wilt? Natuurlijk kun je dat doen. Dat is, zacht uitgedrukt, niet zo netjes tegenover je medemens. De medemens die bijvoorbeeld wel (chronisch) ziek is en kanker, astma, bronchitis of een auto-immuunziekte heeft. Of de medemens die oud is. Of zelfs jong. Want het Corona virus slaat om zich heen en treft nu ook jonge mensen die relatief gezond zijn.

Elk contact draagt bij aan besmetting

Pak jij zelf de verantwoordelijkheid en blijf je zo veel mogelijk thuis om verdere besmetting te voorkomen? Of doe jij dat pas als jou dit wordt opgelegd? Nederland is later met z’n beleid dan andere Europese landen en daarbij inconsequent. De kinderdagverblijven zijn bijvoorbeeld gesloten, maar toch kunnen ouders die werkzaam zijn in ‘vitale beroepen’ hun kind brengen. Dus vindt er verdere besmetting plaatst dan dat we, zoals in Italië het geval is, in een totale lockdown zouden zitten. Veel mensen vinden hun werk zeer belangrijk of denken dat ze onmisbaar zijn en zullen dus ook naar hun werk gaan omdat het RIVM aangeeft dat dat nog wel kan. En de situatie is hier niet zo erg als in China en Italië, dus dat kan toch niet zoveel kwaad?

Elk contact wat je hebt, draagt bij aan verdere besmetting, al was je nog zo vaak je handen en houd je je aan de hygiëne maatregelen. Je kunt onbewust aan je gezicht zitten, je kunt uit gewoonte die hand schudden bij een begroeting, zoals Rutte dat deed na zijn expliciete advies om geen handen te schudden. Je kunt even vergeten je mobiele telefoon te reinigen voordat je die oproep van je dierbare aanneemt. Een mens is zich niet altijd bewust en juist in die onbewuste momenten kan het mis gaan en verhoog je het risico op verdere besmetting.

Blijf thuis en sta voor preventie

Gezondheid is een groot goed waar je zeker in kunt investeren, maar het is niet te koop. Denk na en word je bewust van de omvang van deze pandemie. Het inzetten op preventie van ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten krijgt weliswaar steeds meer aandacht, maar nog lang niet genoeg. Dat ervaar ik keer op keer in m’n praktijk. Er wordt in het medisch circuit pas gehandeld als een aandoening chronisch is. Juist die brug tussen de reguliere en alternatieve zorg, het complementaire veld waarin ik werk, bevordert preventie. Veel mensen hebben in deze tijd een verzwakt immuunsysteem en kunnen dus sneller geïnfecteerd raken met het Corona virus. En het heeft veel tijd nodig om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Die tijd hebben we nu niet, dus is het handig onze pijlen te richten op het voorkomen van verdere besmetting.

Het RIVM geeft aan dat een lockdown geen nut heeft omdat niemand dan immuniteit opbouwt tegen de ziekte. Maar is het verantwoord om iemand met een verzwakt immuunsysteem bloot te stellen aan het virus? De kans dat diegene immuniteit opbouwt én ongeschonden door het ziekteverloop gaat, is klein. Er zijn nu al heel veel mensen (ook in Nederland) besmet met het virus, dus er zullen vast mensen tussen zitten met een goed werkend immuunsysteem die wel al immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd.

Ik ben een voorstander van veranderingen en vaak zie je dat een periode van chaos op den duur betere tijden met zich meebrengt. Het is niet alleen aan jou maar juist aan ons om de verantwoordelijkheid te nemen en zelf te gaan staan voor preventie om verdere besmetting te voorkomen.  Wacht niet af totdat er van hogerhand beslissingen worden gemaakt en verhinder vanuit intrinsieke motivatie verdere uitbraak van het Corona virus door zoveel mogelijk risico’s op besmettingen te voorkomen en thuis te blijven!