Vitamine C als behandeling voor Corona virus

Vitamine C als behandeling voor Corona virus

Vitamine C als behandeling voor Corona virus

En andere adviezen voor een goede weerstand!

COMBI VITAAL | 5 maart 2020
De massahysterie rondom het Corona virus is losgebroken. Wat bijdraagt aan de angst, is dat er geen vaccin of antiviraal medicijn tegen het Corona virus is. Op 3 maart is bekend gemaakt dat de Shanghai Medical Association (het Chinese gezondheidsorgaan) officieel adviseert om vitamine C (ascorbinezuur) in te zetten als bescherming tegen en genezing van het Corona virus. Dit is tevens gepubliceerd in The Chinese Journal of Infectious Diseases (1). Het inzetten van hoge doseringen Vitamine C gebeurt bij patiënten in China intraveneus. Dit omdat het effect groter is dan wanneer het oraal ingenomen zou worden.

Vooral hoge doseringen vitamine C doden griepvirussen en virussen zoals het Corona virus. Orale doseringen worden bepaald volgens het darmtolerantie principe: je neemt in een bepaalde tijd net zoveel Vitamine C in zonder dat je diarree of darmklachten krijgt. Bij intraveneuze doseringen kun je denken aan een dosering tussen 7,5-70 gram. Deze doseringen worden opgedeeld en verspreid over de dag toegediend (2). Er is eind februari al 50 ton vitamine C naar Wuhan getransporteerd (3). Op dit moment krijgen patiënten daar met het Corona virus hoge doseringen Vitamine C intraveneus toegediend en ze genezen. De media hoor je hier niet over en verkondigt zelfs valse berichten dat mega doseringen van Vitamine C schadelijk zijn (4).

Een overdosis Vitamine C kan geen kwaad, maar kan wel darmklachten of maagklachten geven. Nu ontstaan er verschillende aanbevelingen en protocollen over hoeveel Vitamine C je het beste in kunt nemen en in welke vorm. Een bekend protocol is dat van arts David Brownstein (5). Neem liever niet op je eigen houtje enorme doseringen vitamine C in. Ondanks dat dit niet schadelijk is, kan het wel andere klachten geven. Doe dit daarom altijd in overleg met een deskundige.

Versterk je afweer, voorkom griepvirussen

Ben jij zo iemand die alle griepjes en verkoudheden meepakt? Of heb je snel last van allergische reacties of (urineweg)infecties? Misschien genezen kleine wondjes bij jou langzaam, voel je je vaak moe of kun je je niet goed concentreren? Deze klachten lijken onschuldig, maar het zijn allemaal tekenen van een verzwakte afweer. Herken je dit? Dan kun je nog op tijd ingrijpen en je afweercellen sterker maken om een dreigend Corona virus of ander virus te neutraliseren. Dit doe je door je immuniteit te ondersteunen.

Het Corona virus vormt voor mensen met een lage weerstand (zwakke afweer/immuniteit) wel degelijk een bedreiging en het is belangrijk om dat serieus te nemen. Net zoals bij het alledaagse verkoudheidsvirus (rhinovirus) is het ook bij het Corona virus belangrijk om je weerstand te ondersteunen en sterk te houden. Elke dag wordt je lichaam wel een paar keer aangevallen door een virus, dat is normaal. Door je immuunsysteem sterk te maken en te houden, zorg je ervoor dat je lichaam minder snel geïnfecteerd kan raken door een virus. Stress, alcohol, fastfood en medicijnen zorgen er allemaal voor dat je weerstand zwakker wordt. Met als gevolg dat een ziekteverwekker toch de kans krijgt om je lichaam binnen te dringen. Zo is het ook met het Corona virus, dat zich snel verspreidt en waarvan de kans steeds groter wordt dat je er mee in aanraking komt.

Gezonde voeding, rust en beweging

Het versterken van je immuniteit vraagt om een aanpak op meerdere gebieden. Naast het innemen van vitamine C, is gezond eten en drinken natuurlijk ook belangrijk. Maar al eet en drink je nog zo gezond, dan is dat niet per se een garantie voor een sterke afweer. Onvoldoende nachtrust en (langdurige) stress zorgen er namelijk voor dat je weerstand sowieso afneemt. Dus slaap lekker, chill out en doe zoals voetbalspeler Tom Beugelsdijk zegt: “Rustaaaag!”.

Er is nou eenmaal veel stress in ons leven aanwezig. Net zoals lucht- en milieuvervuiling, daar doe je weinig aan en dat kun je niet vermijden. Maar je kunt wel een manier vinden om er mee om te gaan. Neem bijvoorbeeld eens een massage, ga naar de sauna, mediteer en doe ademhalingsoefeningen om te ontspannen. Nóg een handige tip: beweeg! Ga naar buiten en haal die frisse neus. De lente komt er weer aan en dan kun je weer lekker genieten van het lentezonnetje. Ga nou niet als een bezetene hardlopen of helemaal los in de sportschool, want net zoals een zittend of liggend bestaan, is teveel bewegen niet echt bevorderlijk voor je afweer.

Een sterk darmmilieu

Een gezonde darmflora is zeer belangrijk voor een goede immuniteit. Net zoals een goede kwaliteit van je slijmvliezen. Ook is het belangrijk dat er geen overgroei aan rottingsbacteriën, schimmels, gisten of parasieten in je darmen aanwezig is. Al deze disbalansen zorgen voor een zwakke afweer. Om dit allemaal in kaart te brengen, kun je het beste een uitgebreid ontlasting onderzoek doen. Neem voor het interpreteren van de uitslagen een natuurdiëtist met veel ervaring in de arm. Iemand die ook kijkt naar de samenhang en het geheel van de uitslagen en naar jou als persoon.

Tekorten aanvullen

Het aanvullen van voedingstekorten is tevens essentieel voor een goede afweer. Via bloedonderzoek kun je voedingstekorten opsporen. Als je weet waar de tekorten liggen, kun je op maat suppleren in plaats van een algemene multivitaminen pil in te nemen. Hierbij gaat ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ helaas niet op; zo’n pil kan voor klachten zorgen, omdat je dan bijvoorbeeld een stapeling krijgt van bepaalde vitamines en mineralen. Zomaar in het wilde weg suppleren kan dus klachten geven. Als je ouder wordt, is het sowieso handig om bepaalde stoffen te suppleren, omdat het lichaam zelf steeds minder beschermende stoffen aanmaakt. Vooral senioren vanaf een jaar of vijfenzestig doen daar goed aan. Ook hierbij geldt: doe eerst een bloedonderzoek en suppleer op maat.

Wapen jezelf nog meer tegen virussen

Op dit moment houdt het Corona virus vele mensen in de greep, ook door alle angst en paniek die er gezaaid wordt. Laat je niet gek maken door de Coronapaniek, maar wapen je tegen dit virus en andere virussen door je immuniteit te versterken. Je kunt je afweer op verschillende manieren extra ondersteunen.

 • Zink en vitamine A en vitamine D: let op dat je eerst een bloedcontrole doet voordat je dit gaat innemen. Je kunt hiervoor een bloedprikformulier aanvragen door een mail te sturen naar: info@combivitaal.nl
 • Active Hexose* Correlated Compound (AHCC)
 • Palmitoylethanolamide (N-(2-hydroxyethyl)hexadecanamide of palmidrol, afgekort PEA
 • Berberine
 • Microalg Spirulina (Arthrospira platensis)
 • Curcuminoïden/Curcumine
 • Magnesium en selenium
 • Echinacea
 • Vliesbesextract/-siroop, propolis, honing van de lokale imker
 • Met antivirale stoffen kan de snelle replicatie van virussen worden afgeremd. Astragalus Membranaceus (6), Allium Sativum, Sambucus en Cordyceps en etherische oliën zoals eucalyptus, tijm en ravensara zijn immuniteitsstimulerend/antiviraal.

Voor alle bovenstaande middelen die je weerstand ondersteunen is het belangrijk om ze niet zomaar in te nemen, maar eerst een deskundige te raadplegen. Door in het wilde weg dingen in te nemen of te suppleren, kun je juist (meer) klachten krijgen en zelfs sneller besmet raken met virussen.

Versterk je gehele weerstand

Zorgen dat je niet besmet raakt met het Corona virus, als je er mee in aanraking komt, vraagt om een brede aanpak. Het is niet simpel op te lossen met een mondkapje, poedertje of pilletje. Nou ja, in het geval van Vitamine C wel natuurlijk, maar voor de lange termijn is het handig om je gehele weerstand te verbeteren en te versterken. Net zoals je bij ziekte de oorzaak aanpakt en niet alleen de symptomen bestrijdt, is het ook hier belangrijk om je lichaam van binnen uit sterker te maken zodat je bestand bent tegen virusinfecties zoals het Corona virus.

Extra aanvulling:

We hoeven niet te wachten op een vaccin of medicijn, Vitamine C kan direct worden ingezet tegen het Corona virus

Het filmpje van Dr. Richard Cheng

Bron:

1) http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n16.shtml
2) Richard Z Cheng, MD, PhD; Hanping Shi, MD, PhD; Atsuo Yanagisawa, MD, PhD; Thomas Levy, MD, JD; Andrew Saul, PhD. Early Large Dose Intravenous Vitamin C is the Treatment of Choice for 2019-nCov Pneumonia; Orthomolecular Medicine News Service, Feb 16, 2020
3) http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n13.shtml
4) https://bibliotheek.ortho.nl/39445/media-aanval-op-vitamine-c-behandeling-bij-covid-19-coronavirus/
5) https://www.drbrownstein.com/corona-virus-what-to-do-2/
6) Guo Q. et.al., The effect of Astragalus polysaccharide on the Epstein-Barr virus lytic cycle; Acta Virol. 2014;58(1):76-80

1 reactie

 1. Ja C/ascorbine is geweldig ! Ik gebruik t al 30 jaar. Nu in het corona tijdperk 12000 mg –oraal– , normaal pakte ik 4000/6000 mg. Ik lees op allemaal sites uit de VS en China dat daar corona mensen C/ascorbine krijgen ingespoten . Is toch geweldig ! Ik was even wat grieperig(en ik heb de ziekte van crohn) voel me alweer goed. Succes mensen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.