Indican/Skatol

Urine onderzoek op Indican/Skatol €33,50
(excl. verzendkosten)

Urine onderzoekTest (€23,50)
Overige kosten (€10 – materiaal & interpretatie van de uitslag) +
Totaal €33,50

Verzendkosten
Setje direct verstuurd vanuit het lab: € 21,18 (totaal: € 54,68)
Setje direct verstuurd vanuit Combi Vitaal: € 19,95 (totaal: € 53,45)

Aan de hand van urineonderzoek op Indican/Skatol is het mogelijk te onderzoeken of er sprake is van een overmaat van bacteriën aan het einde van de dunne darm. Dit kan namelijk wijzen op een stofwisselingsstoornis en zich uiten in allerlei maag-darmklachten, blaas-, nier- en galproblemen of witte vloed (fluor albus). Ook kunnen leverfunctie- en nierstoornissen en nier- en galstenen met dit onderzoek verklaard worden.

SBOG bij detecteren Indican/Skatol

Indican en Skatol zijn afvalstoffen die in de urine terecht komen bij
onvoldoende afbraak van het aminozuur tryptofaan. De bacteriën in je SBOG  wordt veroorzaakt door een darmflora die uit balans is en daardoor (eiwit)rotting veroorzaaktdarmen zijn verantwoordelijk voor deze afbraak. Wanneer het gehalte aan de afbraakproducten verhoogd is, kan er een dysbiose (onbalans) in de darm aanwezig zijn.

We noemen dit ook wel het SBOG-syndroom (Small Bowel Over Growth syndrome). Dit wordt veroorzaakt door een darmflora die uit balans is en daardoor (eiwit)rotting veroorzaakt. Dit proces kan een mogelijke veroorzaker zijn van carcinomen. Een tryptofaanrijke voeding (veel vlees) kan verhoogde waarden van Indican en Skatol geven. De stofwisselingsziekte Phenylketonurie (PKU) kan ook verhoogde Indican en Skatol waarden geven. Bij het opsporen van Skatol kun je aannemen dat er een zware dysbiose in de darm aanwezig is.

Na het uitvoeren van het urine onderzoek is het belangrijk om de juiste voedingstherapie en eventuele suppletie in te zetten om de oorzaak van je klachten aan te pakken.

Ik wil een Indican/Skatol onderzoek bestellen

Stap 1: Mail me je gegevens

Als je het Indican/Skatol onderzoek wilt bestellen, kun je me het beste mailen. Geef in je mail aan dat je dit onderzoek wilt laten uitvoeren en stuur daarbij ook je naam, adres, woonplaats, geboortedatum, BSN (Burger Service Nummer) en telefoonnummer. Geef ook even aan of je het setje direct verstuurd wilt hebben vanuit het lab of vanuit Combi Vitaal.

Stap 2: Maak het bedrag over

Per mail geef ik je een bevestiging en ontvang je de nota. Zodra het bedrag is bijgeschreven op rekening NL 82 INGB 000 5151 281, stuur ik je het test setje toe of vraag ik het voor je aan bij het laboratorium.

Stap 3: Voer het onderzoek uit

Het test setje (met aanvraagformulier en instructie) wordt naar jouw huis gestuurd; je kunt nu zelf gaan testen. Volg de instructieformulieren en als je er niet uit komt, neem dan gerust contact met me op. Stuur het setje op naar het laboratorium en bel twee tot drie dagen nadat je het hebt gestuurd naar het laboratorium om te vragen of het aan is gekomen. Je kunt het laboratorium RP Vitamino/Sanitas Humanitas bellen op dit nummer: +31 (0)113 37 01 70.

Stap 4: Ontvang de uitslag

Gemiddeld duurt het twee tot drie weken voordat de testuitslag binnen is. Zodra de uitslag bij mij binnen komt, maak ik de interpretatie en stuur ik het zo snel mogelijk naar jou toe.

Stap 5: Verdere begeleiding naar aanleiding van de uitslag

Heb je behoefte aan nadere toelichting of verdere begeleiding naar aanleiding van de uitslag? Mail me dan gerust voor het maken van een afspraak voor een consult.


Let op: bij de prijs van de onderzoeken is alleen de uitslag inbegrepen. Voor verdere begeleiding kun je altijd mailen voor het maken van een afspraak voor een consult. Ik help je er graag bij!


Neem je gezondheid in eigen handen

De verzekeringen vergoeden helaas niet alle onderzoeken. Je kunt natuurlijk altijd je verzekeringsmaatschappij bellen en vragen of en wat er vergoed wordt. Maar de meeste verzekeringen beseffen nog niet dat de (voedings)status een grote rol speelt bij het ontstaan en verloop van ziekteprocessen. Je kunt wachten totdat verschillende instanties (te laat) wakker worden, maar je kunt ook je gezondheid in eigen handen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.