Overige ontlasting onderzoeken

Onderzoek geeft veel informatie

Specifiek ontlasting onderzoek geeft informatie over lekkende darm (leaky gut) Je weerstand zit in je darmen; de darmen zijn een weerspiegeling van je gezondheid. Een gezond ecosysteem in de darmen is nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Antibiotica, infecties, erfelijke aanleg, verkeerde eetgewoonten, stress en medicijngebruik kunnen de darmflora verstoren. Hierdoor raakt ook het immuunsysteem verstoord. Allergieën, stofwisselingsblokkades of een gebrek aan vitamines, mineralen en spoorelementen vinden vaak hun oorsprong in je darmen. Specifiek ontlasting onderzoek kan goed inzicht geven in het ecologisch systeem van de darmen. Hierdoor krijg je naast informatie over het ecosysteem in je darmen ook informatie over een ‘lekkende darm’.

Lekkende darm syndroom (Leaky Gut Syndrome)

In de complementaire geneeskunde wordt er iets anders met een lekkende darm bedoeld, dan in de reguliere geneeskunde. Reguliere artsen bedoelen hiermee dat de darmcellen de verkeerde kant op lekken. Darmcellen zoals bepaalde eiwitten of lymfevocht kunnen dan bijvoorbeeld de buikholte in lekken. Hierdoor verdwijnen meer eiwitten via de ontlasting, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in de bloedeiwitten.

In de complementaire geneeskunde bedoelen we met een lekkende darm een darm die naar het bloed toe lekt. Bepaalde testen laten zien of er bij jou sprake is van een ‘lekkende darm’. Je kunt bijvoorbeeld testen op darmparasieten, bèta-defensine of α-1 antitrypsine om hierachter te komen.

Hoe ontstaat een lekkende darm?

Je darmen zijn opgebouwd uit darmcellen. Iedere darmcel heeft poriën waardoor voedingsstoffen uit het eten in het bloed kunnen worden opgenomen. Alle darmcellen zitten tegen elkaar aangeplakt met een soort ‘lijm’. In vaktermen wordt deze lijm ’tight junctions’ genoemd.Kleine beschadigingen in de 'tight junctions' kunnen een lekkende darm veroorzaken

Als je verkeerde voeding (onnatuurlijk voedsel) eet of het evenwicht in je darm verstoord is, ontstaan er kleine beschadigingen in de tight junctions die een ‘lekkende darm’ veroorzaken. Ondanks dat deze beschadigingen microscopisch klein zijn, kunnen er wel allerlei ongewenste bestanddelen uit de voeding in het bloed lekken. Dit kan ervoor zorgen dat het afweermechanisme in actie komt. Dit kan er weer toe lijden dat er klachten ontstaan zoals migraine, rematische gewrichtsklachten, eczeem, (pseudo) allergieën, fibromyalgie, spijsverteringsproblemen en depressiviteit.

Informatie over ontlasting onderzoek

Een ontlasting onderzoek levert vaak veel informatie op; de darmen zijn namelijk zeer gecompliceerd. Op deze site kun je onder het kopje ‘Onderzoeken’ veel meer lezen over de diverse ontlasting onderzoeken. Dit is algemene informatie, waar je een heel eind mee kunt komen. Kom je er niet uit, maak dan een afspraak voor een consult. In een consult zijn de adviezen persoonlijk en op maat gemaakt. Je leert bijvoorbeeld meer over hoe lang je het beste op een bepaalde manier kunt eten en welke uitzonderingen er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.