Oranje lekkernij – Geroosterde groentesoep met kikkererwten

Oranje lekkernij

Geroosterde groentesoep met kikkererwten

Ingrediënten voor 4 personen:Geroosterde groentesoep met kikkererwten

6 tomaten
2 grote uien
5 teentjes knoflook
1 winterpeen
4 eetlepels olijfolie
1 jalapeño peper (de sterke variant, anders een beetje – klein beetje! – gele madame Jeanette peper of wat zwarte peper)
1 blikje uitgelekte kikkererwten
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
1,5 liter kippenbouillon
4 plakken geroosterde paprika uit glazen pot

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de tomaten doormidden, verwijder de kern en snijd in 3 grove stukken. Pel de ui, snijd deze doormidden en vervolgens in 4 grove stukken. Pel de knoflook en snijd over de lengte doormidden. Snijd de winterpeen overdwars doormidden en vervolgens in de lengte doormidden. Snijd de 4 helften vervolgens in dunne plakken. Doe de gesneden groenten in een kom en giet er 2 eetlepels olijfolie over. Meng dit door elkaar, leg dit mengsel op de bakplaat en laat het een half uur in de oven roosteren. Schep het mengsel om de 10 minuten even door elkaar.

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan. Hak de knoflook en de jalapeño peper fijn en doe dit in de pan. Laat het ongeveer 3 minuten zachtjes bakken en voeg er vervolgens de uitgelekte kikkererwten aan toe. Laat dit nog een minuutje bakken en doe dan de geconcentreerde tomatenpuree er bij.

Verwarm 1,5 liter (kippen)bouillon, terwijl de kikkererwten op een zacht vuur staan te pruttelen. Als de bouillon kookt, haal dan het kikkererwtenmengsel uit de pan en verdeel het in tweeën. Voeg het ene deel toe aan het water met de (kippen)bouillon en pureer het vervolgens. Snijd de andere helft van het kikkererwtenmengsel in grove stukken.

Haal de gegrilde groenten na een half uur uit de oven en voeg deze toe aan de soep. Pureer de soep nogmaals. Snijd de geroosterde paprika in reepjes en voeg deze toe aan de soep. Voeg tenslotte de overige helft van het kikkererwtenmengsel toe aan de soep, even roeren en eten maar!