Waarom ontlasting onderzoek?

Ontlasting onderzoek: een goede gezondheid begint bij een gezond darmmilieu

Ontlasting onderzoek: een goede gezondheid begint bij een gezond darmmilieuDe darm heeft vele essentiële functies die je gezondheid beïnvloeden. Je darm verteert wat we eten en drinken, zorgt voor de opname van voedingsstoffen en vormt tegelijkertijd een beschermfunctie. Wanneer er storingen zijn in je darmen, kunnen er stofwisselingsblokkades ontstaan.

Je kunt bijvoorbeeld het voedsel niet meer verteren en krijgt daardoor een gebrekkige vertering met klachten als een opgeblazen buik en winderigheid. Maar ook kunnen er ontstekingen en immunologische ziekten ontstaan. Het is belangrijk om de darm te behandelen en de oorzaak aan te pakken van darmgerelateerde aandoeningen.

Constante zware belasting geeft ziekte in het ecosysteem van je darmen

Je darmen zijn doorlaatbaar voor voedingsstoffen. En tegelijkertijd vormen je Het eco-systeem (milieu) van je darmendarmen een barrière voor aanvallen van buitenaf. De darmflora, het darmslijmvlies en het immuunsysteem van je darmen zorgen voor de barrière functie. Dit kun je zien als een soort beschermfunctie tegen invloeden van buitenaf. Je darmen zijn namelijk een soort ‘naar binnen gekeerde buitenwereld’: alles kan in principe in je darmen terecht komen, omdat het een ‘open ecosysteem’ is. Het ecosysteem van je darmen (darmmilieu) wordt gevormd door de wisselwerking tussen alle (micro-) organismen die daar aanwezig zijn.

De darm staat in deze tijd behoorlijk onder druk. Er is een grote toename van kunstmatig gecreëerde factoren die van invloed zijn op alle niveaus van je bestaan. Hierdoor word je gedwongen om je aan te passen en je te verdedigen. Ook hebben je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gesteldheid invloed op je orgaansystemen, dus ook op je darmen en het eco-systeem van je darmen. Samen met de kunstmatig gecreëerde factoren, is het logisch dat constante zware belasting kan uitmonden in ziekte.

Bacteriën, schimmels en parasieten

Als je darmen gezond zijn, beschermen ze je tegen ziekmakende bacteriën, schimmels en parasieten. Als je darmen vervuild raken, kunnen ze je lichaam niet meer goed beschermen. De vervuiling zorgt ervoor dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Of dat ziektekiemen, gistings- en rottingsmetabolieten (zoals ammoniak) en gifstoffen door het lichaam worden verspreid.

Bij vele mensen is het darmkanaal zodanig vervuild, dat ze klachten hebben of krijgen zoals huidziekten, hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, nervositeit, eczeem, lusteloosheid, reumatische aandoeningen, hormonale klachten en lever gerelateerde klachten. Al deze klachten kunnen gerelateerd zijn aan vervuiling in je darmen.

Hoe ontstaat een vervuilde darm?

Een vervuilde darm brengt klachten met zich meeEen verkeerd voedingspatroon, obstipatie en verteringsproblemen vormen de aanleiding van een vervuilde darm. Bij verteringsproblemen kun je denken aan te weinig maagzuur, onvoldoende galzuren en onvoldoende productie van de pancreasenzymen (enzymen van de alvleesklier).

Maar ook als je te weinig specifieke voedingsvezels binnen krijgt, een tekort aan mineralen hebt, als je te haastig eet en niet goed kauwt, niet genoeg water drinkt of vocht binnen krijgt kun je een verstoring krijgen in het ecosysteem van je darmen. Tenslotte kan het eten van verkeerde soorten eiwitten, koolhydraten en vetten tevens leiden tot een verstoord ecosysteem in je darmen.

Een verstoord darmmilieu is slecht voor je lever

Als je darmmilieu verstoord is, kan dit tot uiteenlopende gezondheidsklachtenEen verstoord darmmilieu is slecht voor je lever leiden. Het start bijvoorbeeld met chronische vage klachten zoals algehele malaise (dat je je over het algemeen beroerd voelt), ontstekingen en steeds heftigere buikklachten die ‘onverklaarbaar’ zijn.

Je ziet dat het aantal maag-darmaandoeningen, allergieën en andere immunologische verstoringen steeds meer toeneemt. Om weer gezond te worden, is het belangrijk dat de darm gezond wordt. Je lever- en reserve energie zijn, evenals je hormoonbalans, afhankelijk van een gezond darmmilieu. De meeste ontstekingsziekten ontstaan door een verstoord darmmilieu.

Een verstoorde darmflora leidt tot een slechte vertering, met gisting en rotting als gevolg. Op deze manier kunnen gifitige stoffen (rottingsmetabolieten) het lichaam binnendringen, wat de lever overbelast. het is namelijk de taak van de lever om al deze stoffen te verwerken en af te voeren.

Goed onderzoek als eerste stap naar gezondheid

Specifiek ontlasting onderzoek kan goed inzicht geven in het ecologisch systeem van de darmen. Hierdoor krijg je informatie over de zuurgraad van de darmen, het verloop van de spijsvertering, het aantal en soort schimmels en het aantal aerobe- en anaerobe darmflora. Aerobe darmflora zijn bacteriën die van zuurstof leven en anaerobe bacteriën gedijden het beste zonder zuurstof (zuurstof kan ze zelfs doden). Sommige E. coli (Escherichia coli) is één van de meest voorkomende facultatief anaërobe bacteriënbacteriën zijn facultatief (an)aëroob en kunnen zowel mét als zónder zuurstof leven. Escherichia coli (E. coli) is hier een voorbeeld van.

Aan de hand van de uitslag van het ontlasting onderzoek is het makkelijker om voedingsadviezen nog meer op maat te kunnen maken. Je kunt bijvoorbeeld je eiwitinname beperken als je teveel hebt aan proteolytische darmkiemen. Dit zijn bacteriën die leven van eiwitten. Bij teveel lipolytische darmkiemen (bacteriën die leven van vetten) kun je het beste je vetinname beperken. Bij een overschot aan schimmels, die van koolhydraten leven, is een koolhydraat beperking noodzakelijk.

Onderzoek geeft veel informatie

Je weerstand zit in je darmen; de darmen zijn een weerspiegeling van je gezondheid. Een gezond ecosysteem en gezonde spijsvertering in de darmen zijn nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Antibiotica, infecties, erfelijke aanleg, verkeerde eetgewoonten, stress en medicijngebruik kunnen de darmflora verstoren. Hierdoor raakt ook het immuunsysteem verstoord. Allergieën, stofwisselingsblokkades of een gebrek aan vitamines, mineralen en spoorelementen vinden vaak hun oorsprong in je darmen. Specifiek ontlasting onderzoek kan goed inzicht geven in het ecologisch systeem van de darmen. Hierdoor krijg je naast informatie over het ecosysteem in je darmen ook informatie over een ‘lekkende darm’.

Lekkende darm syndroom (Leaky Gut Syndrome)

In de complementaire geneeskunde wordt er iets anders met een lekkende darm bedoeld, dan in de reguliere geneeskunde. Reguliere artsen bedoelen hiermee dat de darmcellen de verkeerde kant op lekken. Darmcellen zoals bepaalde eiwitten of lymfevocht kunnen dan bijvoorbeeld de buikholte in lekken. Hierdoor verdwijnen meer eiwitten via de ontlasting, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in de bloedeiwitten.

In de complementaire geneeskunde bedoelen we met een lekkende darm een darm die naar het bloed toe lekt. Bepaalde testen laten zien of er bij jou sprake is van een ‘lekkende darm’. Je kunt bijvoorbeeld testen op darmparasieten, residente flora, sIgA, bèta-defensine 2 of α-1 antitrypsine om hierachter te komen.

Hoe ontstaat een lekkende darm?

Je darmen zijn opgebouwd uit darmcellen. Iedere darmcel heeft poriën waardoor voedingsstoffen uit het eten in het bloed kunnen worden opgenomen. Alle darmcellen zitten tegen elkaar aangeplakt met een soort ‘lijm’. In vaktermen wordt deze lijm ‘tight junctions’ genoemd.Kleine beschadigingen in de 'tight junctions' kunnen een lekkende darm veroorzaken

Als je verkeerde voeding (onnatuurlijk voedsel) eet of het evenwicht in je darm verstoord is, ontstaan er kleine beschadigingen in de tight junctions die een ‘lekkende darm’ veroorzaken. Ondanks dat deze beschadigingen microscopisch klein zijn, kunnen er wel allerlei ongewenste bestanddelen uit de voeding in het bloed lekken. Dit kan ervoor zorgen dat het afweermechanisme in actie komt. Dit kan er weer toe lijden dat er klachten ontstaan zoals migraine, reumatische gewrichtsklachten, eczeem, (pseudo) allergieën, fibromyalgie, spijsverteringsproblemen en depressiviteit.

Informatie over ontlasting onderzoek

Een uitgebreid ontlasting onderzoek levert vaak veel informatie op; de darmen zijn namelijk zeer gecompliceerd. Het interpreteren van de uitslag geeft je algemene informatie. Voor verdere begeleiding kun je een afspraak voor een consult maken. In een consult zijn de adviezen persoonlijk en op maat gemaakt. Je leert bijvoorbeeld meer over hoe lang je het beste op een bepaalde manier kunt eten en welke supplementen je kunt gebruiken om de darm weer in balans te brengen.


 Wat te doen bij een verstoord darmmilieu?

Stap 1: Ontlasting onderzoek

Ontlasting onderzoek geeft een indruk van de huidige situatie in je darmen. Hoe is het gesteld met je vertering? Hoeveel goede darmbacteriën (darmflora) zijn er in de darm aanwezig? Wat is de kwaliteit van je slijmvliezen, is er een ontsteking in je darmen? Je kunt met ontlasting onderzoek een indruk krijgen van wat er allemaal verstoord is in het ecosysteem van je darmen.

Stap 2: Voedings- en/of suppletieadviezen op maat

Als een echte Sherlock Holmes onderzoek je welke voeding en suppletie jouw darm hersteltNaar aanleiding van de uitslag kunnen we samen in een consult onderzoeken wat de beste manier is om de darm weer gezond te maken. Op maat gemaakte voedings- en/of suppletieadviezen kunnen elk onderdeel weer dichter naar herstel brengen. Stap voor stap neem ik je mee om als een echte ‘Sherlock Holmes’ te gaan onderzoeken welke voeding en/of suppletie bij jou past.

De uitslag van een ontlasting onderzoek

Bij de uitslag van een ontlasting onderzoek moet je met veel verschillende zaken rekening houden. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende verteringsstoornissen zijn en tegelijkertijd een grote beschadiging van het darmslijmvlies of een overgroei aan schimmels. Daarom kun je niet zomaar voeding of suppletie adviseren; ik kijk altijd naar jouw klachten en je persoonlijke situatie. In mijn adviezen houd ik daar rekening mee.

Opbouwen van de darmflora

Het opbouwen van de darmflora gaat, evenals het opheffen van een dysbiose (onbalans in de darmen), gepaard met meerdere zaken die tegelijkertijd aangepakt moeten worden. Door op meerdere fronten de zaken gelijktijdig aan te pakken, zorg je ervoor dat de darmflora zo snel mogelijk weer in balans komt. Dit duurt ongeveer twee tot drie maanden. Wanneer er een flinke dysbiose in de darm aanwezig is, kan het wel een half jaar tot een jaar duren voordat het darmmilieu weer gezond is.

Je kunt de darmflora het beste opbouwen door:

  1. De darmflora over de gehele linie voeden door bepaalde probiotica in te zetten die ontbreken
  2. Een voedingsbodem maken voor de goede darmflora (door voeding en pre- en probiotica)
  3. Het overschot aan ziekmakende bacteriën, enzymen, gisten en schimmels bestrijden
  4. De pH-waarde te herstellen
  5. De vertering te ondersteunen met voedingsadviezen speciaal voor jou op maat gemaakt

Stap 3: Meer informatie over je constitutie en de energiedriehoek

In het consult leer je ook meer over de drie constitutietypen en je eigen constitutie. Mét de daarbij behorende maag-darmklachten, stofwisselingskenmerken en psychische kenmerken. Aan de hand van je eigen constitutie en de uitslag van het ontlasting onderzoek krijg je meer inzicht in de werkelijke oorzaak van je klachten.

Maar je er is meer wat er wordt besproken in een consult… Zo ontdek je de enzymwerking bij de spijsvertering en het belang ervan, het effect van de juiste zuurgraad en het voorkomen van een wildgroei aan bacteriën, schimmels en parasieten. Ook bespreken we het Lekkende Darm Syndroom (LDS – Leaky Gut Syndrom). Dit syndroom is verantwoordelijk voor de toename aan voedingsintoleranties en (pseudo) allergieën.

Daarnaast gaan we dieper in op de bijnieruitputting (reserve-energie oftewel: je ‘accu’). Deze accu is verantwoordelijk voor de mate waarin je verteert en je lever kan ontgiften. Is je accu leger, dan ontstaan er sneller verteringsklachten en klachten die aan de lever gerelateerd zijn. Een volle accu zorgt ervoor dat de ‘motoren’ van de vertering en lever weer volop kunnen draaien. Door rekening te houden met je constutitie, de juiste voeding te eten en je darmen te verzorgen, kun je weer gezond worden.


Let op: bij de prijs van de onderzoeken is alleen de uitslag en een interpretatie inbegrepen. Voor verdere begeleiding kun je altijd mailen voor het maken van een afspraak voor een consult. Ik help je er graag bij!


Neem je gezondheid in eigen handen

De verzekeringen vergoeden helaas niet alle onderzoeken. Je kunt natuurlijk altijd je verzekeringsmaatschappij bellen en vragen of en wat er vergoed wordt. Maar de meeste verzekeringen beseffen nog niet dat de (voedings)status een grote rol speelt bij het ontstaan en verloop van ziekteprocessen. Je kunt wachten totdat verschillende instanties (te laat) wakker worden, maar je kunt ook je gezondheid in eigen handen nemen. Ik ondersteun en begeleid je er graag bij; een gezonde darm begint bij jezelf!Een gezonde darm begint bij jezelf