Onderzoeken

Laboratorium onderzoek en doe-het-zelf-testen

Een goede (voedings)status begint bij jezelfHet is handig om een indruk te hebben van je (voedings)status. Je kunt namelijk gezond eten en nog steeds klachten hebben, doordat je lichaam de voedingsstoffen bijvoorbeeld niet goed op kan nemen. Of niet/langzaam herstellen na een verkoudheid. Maar ook een operatie (narcose), ziekte, slapeloosheid, stress en medicatiegebruik kunnen je gezondheid in de weg staan.

In dit soort gevallen kunnen bepaalde onderzoeken meer duidelijkheid geven. Het kan zijn dat je tekorten hebt aan vitaminen en mineralen, dat je allergisch of intolerant bent voor specifieke voedingsmiddelen, dat je darmmilieu niet optimaal is of dat je lichaam belast wordt door nare parasieten, schimmels, bacteriën of andere binnendringers. Dan is het nodig om bepaalde onderzoeken te laten uitvoeren door gecertificeerde laboratoria zoals Medivere/Ganzimmun MainzPro Health en RP Vitamino Analytic (Sanitas Humanitas).

Voedingsstatus checken

Als natuurdiëtist is het essentieel om een goede indruk te krijgen van jouw voedingsconditie (ook wel voedingsstatus genoemd). Het kan namelijk zo zijn dat je niet of moeizaam herstelt van een griepje, ziekte of operatie. Of dat je allergisch reageert op voedingsmiddelen.

Maar ook kan het zo zijn dat je onvoldoende vitaminen en mineralen in je lichaam hebt, waardoor bijvoorbeeld de lever zijn taken niet kan uitvoeren. Je lever heeft namelijk zes verschillende fabrieken waarin het ‘afval’ wordt verwerkt. Deze fabrieken worden draaiende gehouden door bepaalde vitaminen, mineralen en andere stoffen. Heb je bijvoorbeeld een tekort aan die vitaminen en mineralen, dan kan de lever het behoorlijk moeilijk hebben en zelfs z’n functies niet goed uitvoeren.

Met behulp van laboratorium onderzoek kan de voedingsstatus worden ingeschat en is het mogelijk om adviezen op maat te geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Door gedurende de herstelperiode bepaalde waardes weer te laten onderzoeken, worden adviezen zo nodig bijgesteld.

Verschillende soorten bloedtesten

Er zijn verschillende onderzoeken om via het bloed de (voedings)status te bepalen. Je kunt nutriëntentesten laten uitvoeren (via mij of via je huisarts), je vetzuurprofiel testen met een vingerprik, jezelf laten testen op verschillende voedingsmiddelen of testen op een histamine en/of exorfinen overbelasting.

Ik wil graag een lab formulier

Werkt je huisarts niet met je mee? Dan kun je bij mij een lab formulier aanvragen en alsnog op je voedingsstatus laten onderzoeken. De handelingskosten hiervoor zijn € 21,50. Mail me je naam, adres, postcode, woonplaats, BSN, geboortedatum en telefoonnummer. Ik maak dan een nota voor je en zodra het bedrag staat bijgeschreven op rekening NL 82 INGB 000 5151 281, stuur ik je het lab formulier toe.

De kosten voor het daadwerkelijke onderzoek  gaan van het eigen risico af. In de meeste gevallen gebeurt dit ook als de huisarts zo’n onderzoek voor je aanvraagt. Voor de zekerheid kun je het natuurlijk nog even navragen.


Let op: bij de prijs van de onderzoeken is alleen de uitslag en in verschillende gevallen een interpretatie inbegrepen. Voor verdere begeleiding kun je altijd mailen voor het maken van een afspraak voor een consult.
Ik help je er graag bij!


Medivere laboratorium onderzoek

Medivere heeft levert laboratorium onderzoeken waardoor een optimale combinatie van reguliere én complementaire diagnoses en therapieën mogelijk zijn.

Medivere is een onderdeel van Ganzimmun Mainz (Duitsland). Met meer dan 200 medewerkers, artsen, wetenschappers en medische assistenten, heeft dit laboratorium een vooraanstaande positie in de wereld van de complementaire diagnostiek.

Dagelijks worden door Ganzimmun meer dan 40.000 analyses uitgevoerd die vanuit heel Europa zijn aangevraagd. De zelftesten van Medivere zijn direct beschikbaar voor de patiënt/consument. Er zijn meer dan 70 ‘doe-het-zelf-testen’ beschikbaar.

Test het zelf!

In Nederland en België zijn al diverse testen, compleet met Nederlandse beschrijvingen leverbaar. Als lezer van deze site kun je deze testen bestellen bij Nutri-Super. Overige testen zullen snel in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Duitstalige testen worden dan in het Nederlands vertaald.


Gebruik de speciale kortingscode VITAAL42 bij het registreren!


Stap 1: Kies een onderzoek uit

1. Ontlasting onderzoek

2. Bloed onderzoek

3. Urine onderzoek

4. Haaranalyse

5. Vaginale flora test

6. Speeksel onderzoek

Stap 2: Mail me het onderzoek dat jij wilt laten uitvoeren/Bestel het onderzoek bij Nutri-Super (met de speciale kortingscode VITAAL42)

Als je een onderzoek hebt uitgekozen, kun je het online bestellen bij Nutri-Super. Staat de test er niet bij? Dan kun je me het beste even mailen. Geef in je mail aan welk onderzoek je graag wilt laten uitvoeren en stuur daarbij ook je naam, adres, woonplaats, geboortedatum, BSN (Burger Service Nummer) en telefoonnummer.

Stap 3: Maak het bedrag over

Bij Nutri-Super kun je het bedrag overmaken en wordt het setje naar je toe gestuurd. Voor overige onderzoeken geef ik je per mail aan wat de kosten voor het onderzoek zijn. Dat bedrag kun je overmaken op rekening NL 82 INGB 000 5151 281. Zodra het bedrag is bijgeschreven op de rekening, vraag ik het test setje met aanvraagformulier en instructie voor je aan bij het laboratorium en ontvang je de factuur.

Stap 4: Voer het onderzoek uit

Het test setje wordt naar jouw huis gestuurd; je kunt nu zelf gaan testen. Volg de instructieformulieren en als je er niet uit komt, neem dan gerust contact met me op. Stuur het setje op naar het lab en bel/mail twee tot drie dagen nadat je het hebt gestuurd naar het lab om te vragen of het aan is gekomen.

Stap 5: Ontvang de uitslag

Afhankelijk van het soort test duurt het gemiddeld drie weken voordat de testuitslag binnen is. Zodra de uitslag bij mij binnen komt, (maak ik in vele gevallen een interpretatie en) stuur ik het zo snel mogelijk naar jou toe. Heb je behoefte aan nadere toelichting of verdere begeleiding naar aanleiding van de uitslag? Mail me dan gerust voor het maken van een afspraak voor een consult.

Komt de uitslag bij jou binnen? Mail me dan ook voor het maken van een afspraak voor een consult.


Let op: bij de prijs van de onderzoeken is alleen de uitslag en in vele gevallen een interpretatie inbegrepen. Voor verdere begeleiding kun je altijd mailen voor het maken van een afspraak voor een consult. Ik help je er graag bij!


Neem je gezondheid in eigen handen!

De verzekeringen vergoeden helaas niet alle onderzoeken. Je kunt natuurlijk altijd je verzekeringsmaatschappij bellen en vragen of en wat er vergoed wordt. Maar de meeste verzekeringen beseffen nog niet dat de (voedings)status een grote rol speelt bij het ontstaan en verloop van ziekteprocessen. Je kunt wachten totdat verschillende instanties (te laat) wakker worden, maar je kunt ookNeem je gezondheid in eigen handen; een gezondere wereld begint bij jezelf je gezondheid in eigen handen nemen.
Ik ondersteun en begeleid je er graag bij; een gezondere wereld begint bij jezelf!