Nutriënten ondervoeding bij obesitas

‘Nutriënten ondervoeding bij obesitas’ gepubliceerd op Natuur Diëtisten Nederland

Mensen met obesitas hebben een 4 keer hogere kans op diabetes type 2. Een Amerikaanse onderzoeker stelt in een recente review van de wetenschappelijke literatuur dat een tekort aan vitamines en mineralen daarbij een rol zou kunnen spelen.

Verschillende vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in het glucose metabolisme en de insulinegevoeligheid. Denk aan vitamine D, chroom, diverse vitaminen B, biotine en vitamine C. Een tekort hieraan kan het ontstaan van diabetes in de hand werken, aldus deze studie.

Tekorten ondanks hoge voedselinname

Tekorten aan vitamines en mineralen komen regelmatig voor bij mensen met obesitas, ondanks hun hoge voedselinname. Zo blijkt uit onderzoek dat 80 à 90% van de mensen met obesitas een tekort aan vitamine D heeft. Verschillende – maar niet alle – interventiestudies laten een verbetering van de insulinegevoeligheid zien door extra vitamine D. Wellicht geven de 10 klinische studies naar dit onderwerp, die momenteel worden uitgevoerd, binnenkort uitsluitsel.

Volgens de auteur moeten artsen rekening houden met mogelijke tekorten aan deze microvoedingsstoffen bij mensen met overgewicht en een verhoogd risico op diabetes. Naast verandering van leefstijl en gezond eten, kan men ook het gebruik van supplementen overwegen.

Commentaar NDN

Het zoveelste wetenschappelijke artikel wat aan geeft dat het tijd wordt om niet alleen de gebruikelijke bloedonderzoeken te doen , maar ook de voedingsstatus van iemand mee te nemen. Nutriënten onderzoeken waar de natuurdiëtisten zich al langer hard voor maken in de huidige gezondheidszorg. Helaas worden deze nauwelijks gedaan, mede omdat de meesten niet vergoedt worden.

Patiënten die wel het belang inzien en bij hun huisarts vragen naar nader onderzoek van hun voedingsstatus krijgen nog te vaak nul op het rekest. Om een indruk te krijgen van het kostenplaatje zie de pdf hieronder. Tegenwoordig kunt u bij diverse laboratoria op eigen kosten uw bloed laten onderzoeken op uw nutriëntenstatus.

De resultaten van een review uit 2008, uitgevoerd door Britse wetenschappers, ondersteunen het nut van verschillende soorten voedingssuppletie bij suikerziekte. De medische databanken ‘Medline’ en ‘Embase’ werden bekeken op publicaties van studies waar het effect van verschillende soorten voedingssuppletie op suikerziekte was onderzocht.

Alleen gerandomiseerde, gecontroleerde en dubbelblinde studies werden geselecteerd. Dit leverde totaal 50 studies op. Van verschillende soorten voedingsstoffen werden positieve effecten gevonden op factoren die verband houden met insulineresistentie en de gezondheid van hart en bloedvaten. Het betrof alfa-liponzuur, chroom, foliumzuur, isoflavonen, magnesium, pycnogenol, selenium, vitamine C, vitamine E, en zink.

Chroom bleek het meest bestudeerde supplement. Het was onderwerp van 16 studies. In het merendeel van deze studies liet deze voedingsstof een gunstig effect zien, op de nuchtere bloedglucosespiegel. De positieve effecten van isoflavonen bleken alleen geldig in combinatie met soja-eiwitten. Van vitamine E werd gevonden dat het, in een suppletiedosis van 200 mg per dag of meer, oxidatieve stress vermindert.

Voedingsdeskundige Patrick Holford beschrijft in zijn nieuwste boek ‘Say not to diabetes’ (2011), dat met voedingssuppletie naast een ‘low GL dieet’ opmerkelijke resultaten te behalen zijn bij insulineresistentie en diabetes. Hij onderbouwt dit met diverse wetenschappelijke studies. Hij komt tot dezelfde conclusie als de hierboven beschreven review van 2008.

VoedingOnline biedt voedingsinformatie aan voor diëtisten, artsen, apothekers en andere aan voeding gerelateerde professionals.

Literatuur:

The Malnutrition of Obesity: Micronutrient Deficiencies That Promote Diabetes. ISRN Endocrinol. 2012; 2012: 103472.

Download:

Bepalingen_voedingsstatus NDN

Gepubliceerd op 18 april 2012 op de website van Natuur Diëtisten Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.