Natuurlijke behandeling van vleesbomen

‘Natuurlijke behandeling van vleesbomen’ gepubliceerd op Natuur Diëtisten Nederland

Er zijn een aantal natuurlijke middelen en supplementen die veelbelovend zijn voor de behandeling van vleesbomen. Ook bepaalde dieetadviezen zijn daarbij belangrijk.

De standaardbehandeling van vleesbomen bij vrouwen gaat doorgaans gepaard met een aantal risico’s. Deze risico’s lopen uiteen van wondinfectie en inwendig littekenvorming tot incontinentie en vaginale verzakking. Omdat deze standaardbehandelingen vele risico’s met zich meebrengen, zijn sommige wetenschappers op zoek naar een meer natuurlijke remedie.

Vleesbomen, gemaakt van zacht vezelachtig bindweefsel, zijn goedaardige tumoren van de baarmoeder. In grootte kunnen ze variëren van een erwt tot een meloen, terwijl de grootte van een sinaasappel het meest gangbare is. Vleesbomen kunnen zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de baarmoeder zitten. De afmeting is tevens afhankelijk van waar de vrouw in haar menstruele cyclus zit. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe vleesbomen precies ontstaan. Het lijkt er op dat een hoog oestrogeengehalte de groei van vleesbomen stimuleert.

Standaardbehandeling bij vleesbomen

Vleesbomen, ook wel Myoma Uteri of myomen genoemd, zijn het meest voorkomende type goedaardige tumor bij vrouwen. Deze vleesbomen zijn doorgaans niet levensbedreigend en soms is de vrouw in kwestie zelfs vrij van symptomen. Desondanks kunnen deze vleesbomen wel een negatief effect hebben op de gezondheid. Hierbij valt te denken aan klachten zoals een abnormaal hevige menstruatie, buikpijn, obstipatie en veelvuldig urineren.

Er zijn ook gevallen bekend van vrouwen waarbij vleesbomen hebben geleid tot een miskraam of zelfs onvruchtbaarheid. Operatieve verwijdering van de vleesbomen of zelfs het verwijderen van de gehele baarmoeder wordt toegepast als standaardbehandeling. Deze behandeling gaat doorgaans gepaard met een aantal risico’s. De risico’s lopen uiteen van wondinfectie en inwendig littekenvorming tot incontinentie en vaginale verzakking.

Reguliere medische alternatieven

Er zijn verschillende reguliere medische alternatieven om vleesbomen te bestrijden. Bij de ingreep Uterus embolisatie (UAE) worden radiologische technieken gebruikt om de bloedtoevoer naar de hoofdader, die de baarmoeder van bloed voorziet, te blokkeren. Hierdoor krimpt de vleesboom. Deze ingreep is met succes gebruikt bij vrouwen na de menopauze. Echter, uit een recente studie bleek dat zo’n 30 procent van de vrouwen vijf jaar later toch een baarmoederverwijdering onderging. Dit omdat hun symptomen onvoldoende verbeterden.

De techniek verhitting door ultrasone geluidsgolven (HIFU) maakt gebruik van HIFU-golven in combinatie met elektromagnetische beeldvorming (MRI). Op deze manier worden vleesbomen met uiterste precisie vernietigd. Ondanks dat deze ingreep doorgaans succesvol is, zijn er complicaties mogelijk zoals pijn van de buik, benen en bil, vaginaal bloedverlies en blaren.

Hormoontherapie en gonadotrofine releasing hormoon agonisten (GnRH) worden als medicatie ingezet bij vrouwen met vleesbomen. Dit blijkt in sommige gevallen te werken. Deze vorm van medicatie kan, vanwege de bijwerkingen, niet voor langere tijd worden gebruikt.

Een meer natuurlijke remedie

Omdat de standaardbehandeling bij vleesbomen en de reguliere medische alternatieven vele risico’s met zich meebrengen, zijn sommige wetenschappers op zoek naar een meer natuurlijke remedie. Resultaten uit dieronderzoeken laten zien dat EGCG (een actieve polyfenol –krachtige antioxidant- in groene thee) het gewicht en de omvang van de tumor verminderen. Maar dit resultaat hoeft natuurlijk niet op te gaan voor mensen. Hetzelfde onderzoeksteam deed vervolgens een onderzoek naar de effecten van EGCG op menselijke myoomcellen in een reageerbuis.

Er werd ontdekt dat groene thee-extract de celgroei belemmert en zelfs kan vernietigen. Hoe hoger de dosis was, hoe beter het effect. De onderzoekers concluderen dat EGCG een krachtig middel tegen baarmoeder vleesbomen kan zijn en dat het werkt via meerdere routes. Om te onderzoeken of EGCG een effectieve remedie is voor mensen met vleesbomen, krijgt het onderzoeksteam toestemming om proeven bij mensen te gaan doen. Dit houdt in dat er tachtig vrouwen worden aangeworven. De ene helft krijgt een geconcentreerde hoeveelheid van het extract en de andere veertig vrouwen een placebo.

Op deze manier kunnen de resultaten goed met elkaar worden vergeleken. Mochten de uitkomsten positief uitpakken, dan kan EGCG een waardevolle toevoeging zijn aan het therapeutisch arsenaal voor veel vleesboom patiënten. Met name in het vroege stadium van de aandoening. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat een operatie voorkomen kan worden.

Andere natuurlijke remedies

Er zijn een aantal natuurlijke middelen en supplementen die veelbelovend zijn voor de behandeling van vleesbomen. Hieronder een kleine opsomming.

Curcumine

Dit is de gele pigmentstof uit het kruid kurkuma. Het zou effectief zijn tegen ziektes zoals kanker, diabetes en obesitas. Verkennend onderzoek laat zien dat er aanwijzingen zijn dat de stof ook vleesbomen tegen zou gaan. Uit reageerbuisonderzoek is gebleken dat curcumine de groei van vleesbomen kan beperken. Daarnaast kan het de dood van myoomcellen bij mens en dier bevorderen.

Lycopeen, selenium en zink

Uit dierstudies is gebleken dat lycopeen (een carotenoïde antioxidant) het aantal en de omvang van vleesbomen vermindert. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de invloed van lycopeen, selenium en zink op vleesbomen bij mensen of menselijke myoomcellen.

Vitamine D

Uit een ander recent laboratoriumonderzoek blijkt dat Vitamine D de groei van menselijke myoomcellen met 47 procent remt. Het is mogelijk dat een Vitamine D-gebrek een risicofactor is voor het ontstaan en de groei van baarmoedervleesbomen. Dit kan ook verklaren waarom Afrikaans-Amerikaanse vrouwen een grotere kans hebben op vleesbomen dan andere etnische bevolkingsgroepen. Van de Europees-Amerikanen hebben ‘slechts’ 4 procent een tekort aan Vitamine D, terwijl dat bij de Afrikaans-Amerikanen tussen de 40 tot 45 procent ligt.

Voorgaande onderzoeken staan nog in de kinderschoenen en vaak ontbreken de klinische trials. Maar afgaand op het bewijs dat wel voorhanden is, zou aanvulling van de dagelijkse voeding met supplementen van bovengenoemde nutriënten de groei van vleesbomen kunnen vertragen. En tot op zekere hoogte kan het de groei van vleesbomen zelfs keren. Hieronder leest u meer over andere maatregelen die u zelf kunt treffen.

Veranderingen in het eetpatroon

Het eten van ham, rundvlees en andere soorten rood vlees geeft meer kans op myomen. Dit blijkt uit een Italiaans onderzoek. Vrouwen die flinke porties vis, groene groenten en fruit eten, lijken beschermd te zijn tegen dit verhoogde risico op myomen.

Er zijn verschillende onderzoeken die aanwijzingen bevatten dat sojaproducten bijdragen aan het ontwikkelen van myomen. Dit vanwege de oestrogene effecten van soja. Maar deze uitkomst blijkt niet eenduidig te zijn.

Een recentelijke studie uit 2010 legde een verband tussen vleesbomen en voeding met een hoge GI (Glycemische Index) en GL (Glycemische Loading [belasting]). Een dieet met een lage GI en GL zou dus kunnen helpen.

Let op zware metalen

Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen met vleesbomen en onvruchtbaarheid meestal een hoger lichaamsgehalte aan cadmium hebben. Deze studie laat zien dat er ook een samenhang blijkt te zijn tussen myomen en blootstelling aan zware metalen. Cadmium komt voor in geëmailleerde pannen, sigaretten rook en een zwaar vervuilde omgeving. Via een haaranalyse kunt u kijken of en in hoeverre er sprake is van zware metalen die uw lichaam belasten.

Sequoiadendron giganteum (mammoetboom)

Bij vleesbomen kunt u ook gebruik maken van gemmotherapie. Gemmo therapie is over het algemeen breed inzetbaar. De mammoetboom-gemmo wordt ingezet bij vleesbomen door zijn anti fibrotische werking; het remt de vorming van overmatig bindweefsel. Ook bij klachten die veroorzaakt kunnen worden door vleesbomen zoals dysmenorrhee (pijnlijke menstruatie) kan deze gemmo worden ingezet.

Tevens kan de mammoetboom ingezet worden voor een leverdetoxificatie. Het bevordert namelijk het onschadelijk maken en het afvoeren van afvalstoffen (detoxificatie van hormonen) van de lever en de galblaas. Leverontgifting is vanuit een natuurgeneeskundige visie belangrijk bij de behandeling van vleesbomen.

Monnikspeper (Vitex Agnus-Castus)

Volgens dr. Harald Gaier, kruidengeneeskundische en columnist in het blad ‘Medisch Dossier’, is monnikspeper (Vitex Agnus-Castus) een beproefd middel tegen vleesbomen. Extract van dit fruit (agnus castus, EAC) doet de groei van baarmoedervleesbomen remmen en kan deze vleesbomen zelfs doen krimpen. Dit effect wordt bereikt wanneer monnikspeper minstens zeven maanden dagelijks wordt ingenomen. Dit constateert dr. Gaier aan de hand van regelmatige echografie binnen zijn eigen praktijk. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter nog.

Commentaar

Vleesbomen komen steeds vaker voor en hoewel ze niet schadelijk zijn, is het onder andere een indicatie voor leverstagnatie en kunnen ze klachten geven. Om vleesbomen op een natuurlijke manier te behandelen is het noodzakelijk om uw constitutie te ontdekken. Wanneer u zomaar ‘onschuldige’ kruiden, (detox)kuren of supplementen gaat gebruiken, kan dit namelijk weer leiden tot andere klachten.

Om het oestrogeen gehalte te verlagen, is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben dat de lever ondersteunt. Afhankelijk van uw persoonlijke constitutie zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de lever te stimuleren of te ondersteunen. Denk hierbij aan het drinken van vers citroensap of grapefruitsap op een nuchtere maag (eventueel verdund met wat –warm- water) tot het eten van bittere kruiden en groenten zoals paardenbloemblad, andijvie, witlof, paardenbloemwortel, mariadistel (milk thistle), kliswortel, artisjok of asperge. Maar tevens kan gedacht worden aan (voedings)adviezen die de leverstagnatie opheffen.

Ook is het belangrijk om voldoende B-vitamines en mineralen zoals magnesium en zink binnen te krijgen om de lever te ondersteunen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door meer donkere bladgroenten, noten en zaden, biologisch vlees en eieren te eten. Deze voedingsmiddelen verhogen automatisch ook het progesteron gehalte waardoor het oestrogeen- en progesterongehalte meer met elkaar in balans komen.

Om erachter te komen wat uw voorraad aan B vitaminen of bepaalde mineralen is, kunt u een bloedonderzoek laten doen. Dit kan in sommige gevallen via de huisarts of anders rechtstreeks via een natuurdiëtist en/of laboratorium. Soms zijn de voorraden namelijk zo laag dat de tekorten moeilijk alleen vanuit de voeding aangevuld kunnen worden en suppletie noodzakelijk is. Ook hierbij geldt weer; het is belangrijk om het juiste supplement uit te zoeken dat bij uw specifieke klachten past. Een natuurdiëtist kan u hierbij begeleiden.

Andere zaken die nagekeken kunnen worden bij vrouwen met vleesbomen, zijn een lage schildklierfunctie, de functie van de bijnieren, een ijzertekort (bij zware bloedingen tijdens de menstruatie) en of er sprake is van langdurige stress. De ervaring is namelijk dat er bij vrouwen met zware bloedingen vaak een emotionele factor in het spel is, waardoor langdurige stress kan worden ervaren. Deze stress ontregelt de hormoonbalans. Dit kan weer nare gevolgen met zich meebrengen zoals een verhoogde afgifte van cortisol, wat op den duur weer kan leiden tot insulineresistentie (bloedsuikerafwijking).

Ook hierbij is onder andere een dieet met een lage Glycemische Loading aan te bevelen. Maar ook gaat een verhoogd cortisol gehalte ten koste van het progesteronniveau, waardoor er een oestrogeen dominantie ontstaat. Deze dominantie gaat de werking van de schildklier tegen, waardoor de schildklier trager gaat werken. Daarom is het ook belangrijk om de schildklierfunctie te onderzoeken.

Er is geen snelle oplossing voor het laten krimpen, het niet meer verder groeien of zelfs het verdwijnen van (grote) vleesbomen. Soms kan een behandeling door een chiropractor of een osteopaat helpen in dit proces. Het is een genezingsproces wat veel tijd nodig heeft. De toxinen kunnen namelijk niet bijvoorbeeld door één leverdetoxkuur uit het lichaam verwijderd worden. Het vraagt geduld en een verandering in eet-, leef- en denkstijl. Vleesbomen zijn ingekapseld in het lichaam en moeten langzaam ‘losgelaten’ worden. Een natuurdiëtist kan u passende begeleiding op maat bieden in dit traject.

Literatuur:

Dhont M. Medicamenteuze behandeling van myoma uteri [Drug therapy of myoma uteri]. In: Slager E, Kenemans P, Buytaert P, editors. Gynaecologie. Preventie, diagnostiek en therapie anno 1991.
Arnhem: Ciba-Geigy, 1991:199-203
Acta Obstet Gynecol Scand, 2008; 87: 812-823
JAMA, 2009; 301: 82-93
J Vast Interv Radiol, 2007; 18:451-454
Am J Obstet Gynecol, 2012; 203:105
Srp Arh Celok Lek, 2008; 136: 193-195
Zhonhua Fu Chan Ke Za Zhi, 2010; 45: 913-916
Acta Obstet Gynecol Scand, 2008; 87: 812-823
Orv Hetil, 2010; 151: 1734-1741
AM J Obstet Gynecol, 2010; 202: 289
Fertil Steril, 2012; 94: 1887-1893
Gynecol Endocrinol, 30 juli 2010; online voorpublicatie
Fertil Steril, 2009; 91 [5 Suppl]: 2177-2184
Nutr Cancer, 2004; 50: 181-189
J Med Food, 2009; 12: 1368-1374
Nutr Cancer, 2010; 62: 495-500
Fertil Steril, 2011; 95: 247-253
Obstet Gynecol, 1999; 94: 395-398
Complement Ther Clin Pract, 2008; 14: 132-135
Eur J Clin Nutr, 2001; 55: 773-777
Eur J Clin Nutr, 2012; 91: 1281-1288
J Toxicol Environ Health A, 1998; 54: 593-611
Stress Health, 17 november 2012; online voorpublicatie
Gerretzen, Ted; Handboek Gemmotherapie; uitgeverij: Mannavita. ISBN: 978-90-80778-44-3
Medisch Dossier; uitgeverij Ode Nederland BV; juli / augustus 2012. De kracht van de natuur bij vleesbomen – Groene thee en andere huismiddeltjes lijken veelbelovend in de strijd tegen vleesbomen.

Gepubliceerd op 9 oktober 2012 op de website van Natuur Diëtisten Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *