N-acetylcysteïne (NAC) bij behandeling van endometriose

N-acetylcysteïne (NAC) bij behandeling van endometriose

COMBI VITAAL | 13 april 2015
Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder begint te woekeren. Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben naar schatting 5 tot 10% last van deze ziekte. Meestal wordt er bij endometriose een hormonale behandeling gedaan, maar deze behandeling kent veel bijwerkingen. N-acetylcysteïne (NAC) kan een positieve rol spelen in de behandeling tegen endometriose.

Endometriose

Endometriose komt voor bij vrouwenEndometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder begint te woekeren in de vruchtbare leeftijd. De vrouw is optimaal vruchtbaar tussen de 18 en 30 jaar, daarna is er van 30 tot 40 jaar een periode van verminderde vruchtbaarheid en als de vrouw ouder dan 40 jaar is, breekt het einde van haar vruchtbare periode aan.

In de meeste gevallen ontstaat endometriose doordat menstruatiebloed en afgestoten baarmoederslijmvlies in de buikholte terecht komt. Als dit slijmvlies zich in de buikholte vastzet en daar begint te woekeren, is er sprake van de ziekte endometriose. Naast vruchtbaarheids-problemen kunnen er klachten ontstaan zoals pijn (vooral tijdens de menstruatie), lage rugpijn, pijn bij het vrijen, blaas-klachten, maagdarmklachten en zwangerschapscomplicaties.

Behandeling met hormonen

Meestal wordt endometriose behandeld met hormonen. In de behandeling wordt het oestrogeen gehalte verlaagd of wordt er een zwangerschap of menopauze nagebootst om te verhinderen dat er een menstruatie plaatsvindt. De hormonale behandeling werkt in de meeste gevallen goed, maar is niet geheel zonder bijwerkingen.

N-acetylcysteïne (NAC) tegen vele gezondheidsklachten en ziektebeelden

N-acetylcysteïne (NAC) is een veelbelovend natuurlijk middel tegen endometrioseN-acetylcysteïne (NAC) is een stof die kan worden ingezet bij vele gezondheidsklachten en ziektebeelden. Het is een vorm van het zwavelhoudende aminozuur cysteïne en als antioxidant en ontstekingsremmer speelt NAC een belangrijke rol in de detoxificatie van giftige stoffen. Daarom wordt het ook wel als ‘breedspectrum nutraceutical’ beschouwd.

Bij een acute paracetamol vergiftiging kan NAC ingezet worden. Dit is de meest bekende toepassing van NAC. Daarnaast is het ook het actieve ingrediënt in lysomucil; een middel om slijm op te lossen. Ook wordt NAC ingezet om nierschade te voorkomen bij scantechnieken waarbij contrastvloeistof wordt gebruikt.

NAC bij de behandeling van endometriose

Ook is NAC is een veelbelovend natuurlijk middel bij de behandeling tegen endometriose. De woekering (proliferatie, snelle groei) van epitheelcellen, het soort cellen waaruit ook het baarmoederslijmvlies bestaat, wordt door NAC geremd (1-2).

Italiaanse wetenschappers testten in 2013 het effect van NAC bij een groep vrouwen met endometriose. Bij deze groep vrouwen was een operatieve verwijdering van het endometriumweefsel gepland over drie maanden. Dit omdat ze grote endometriomas (cysten), veel pijn en/of vruchtbaarheidsproblemen hadden. Van de 145 vrouwen kregen 73 vrouwen drie maanden lang 3x 600 mg NAC per dag gedurende drie opeenvolgende dagen per week. De overige 72 vrouwen dienden als controlegroep en kregen niets.

De gemiddelde diameter van de cysten was in de NAC-groep na drie maanden met 1,5 mm afgenomen. In de controlegroep was de gemiddelde diameter met 6,6 mm toegenomen. Niet bij alle vrouwen had de behandeling een positief resultaat. In sommige gevallen waren de cysten na drie maanden gegroeid en bij ander vrouwen was er geen verschil. Maar alsnog was dit resultaat, volgens de wetenschappers, beter dan met hormonale behandeling (3).

Uiteindelijk moesten 24 vrouwen uit de NAC-groep (33%) niet geopereerd worden. Dit omdat hun cysten sterk afgenomen of zelfs volledig verdwenen waren of omdat ze veel minder pijn hadden. Tijdens het onderzoek werd één vrouw zwanger. In de controlegroep was er maar één vrouw (1,4%) die niet geopereerd moest worden.

NAC een wondermiddel?

NAC kan ondersteuning bieden bij endometriose, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om meteen naar NAC te grijpen. Het is geen wondermiddel om zomaar in het wilde weg in te nemen. Het is heel belangrijk om te kijken naar wat je eet en eventueel op maat te suppleren. Dit doe ik graag samen met jou, neem daarom gerust contact met me op!

Literatuur en Links:

  1. Wu Y, Guo SW. Inhibition of proliferation of endometrial stromal cells by trichostatin A, RU486, CDB-2914, N-acetylcysteine, and ICI 182780. Gynecol Obstet Invest. 2006;62(4):193-205
  2. Pittaluga E, Costa G, Krasnowska E, et al. More than antioxidant: N-acetyl-L-cysteine in a murine model of endometriosis. Fertil Steril. 2010 Dec;94(7):2905-8
  3. Porpora MG, Brunelli R, Costa G, et al. A promise in the treatment of endometriosis: an observational cohort study on ovarian endometrioma reduction by N-acetylcysteine. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:24070

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *