Energie Herstelplan

Zelf aan de slag met het Energie Herstelplan

Moeheid, vage klachten en uitputting; allemaal klachten die
steeds vakerWeinig energie in vergelijking tot veel energie voorkomen. Energie is het sleutelwoord van deze tijd. Hebben we genoeg energie om de dag door te komen en het liefst zonder klachten of belemmeringen?

Iedereen is wel eens moe, maar na een nachtje slapen, wat ontspanning of lichaamsbeweging is de accu meestal weer opgeladen. Als moeheid langdurig aanhoudt en er geen medische verklaring te vinden is, kan voeding een grote rol spelen in het energieherstel.

Voeding als geneeskrachtige bron

Energie krijgen door geneeskrachtige voeding, dat is waar het ‘Energie Herstelplan’ om draait. Natuurdiëtisten Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser schreven er een boek over. De inhoud is grotendeels geïnspireerd op de Oosterse geneeskunde, vertaald naar een Westers 8-stappenplan voor energieherstel. Het Energie Herstelplan is daarnaast gebaseerd op jarenlange positieve voedingservaring met cliënten. Het gezondheidsmodel bevat veel informatie over hoe voeding wordt ingezet als geneeskrachtige bron.

Leer werken met dit zelfzorgmodel

In de consulten leg ik je van alles uit over het Energie Herstelplan. Maar ook in Energie door voedingde vorm van een interactieve lezing/workshop bied ik mensen graag een kijkje in dit zelfzorgmodel. Ik leg je meer uit over het 8-stappenplan voor energieherstel en ook geef ik je praktische (voedings)tips rondom het Energie Herstelplan.

Daarnaast behandel ik specifieke ‘leverklachten’ of ‘leversignalen’ en de relatie hiertussen; uiteenlopend van een uitgeputte lever tot leverstagnatie of (valse) lever hitte.

Verder behandel ik de verschillende constitutie typen die er zijn en vertel ik meer over de mogelijkheden een advies op maat te laten maken dat gericht is op de verschillende klachten. Het vraagt wel geduld en doorzettingsvermogen om de fijne kneepjes van geneeskrachtige voeding helemaal onder de knie te krijgen.

Het belang van de lever

De lever heeft met zijn anderhalve kilo en meer dan 1.400 functies invloed op vele processen in het lichaam. Lang voordat je vermoeidheidsklachten krijgt, geeft het lichaam al subtiele signalen af in de vorm van diverse (vage) klachten. De lever speelt daarom een grote rol bij veel gezondheidsproblemen die gepaard gaan met vermoeidheid. Denk aan gewrichtsklachten, hoofdpijn/migraine, hormoonklachten (menstruatie- en overgangsklachten), huidklachten, diverse maag- en darmziekten en spierpijn.

Een lever die uit balans is, kan zorgen voor een breed scala aan klachten. Als het gaat om chronische klachten is de lever eigenlijk altijd betrokken. Hoe kom je erachter of je lever in balans is? Naast de vaak bekende reguliere onderzoeksmogelijkheden, zijn er ook verschillende andere manieren om de conditie van je lever vast te stellen.

Balans tussen constitutie en energiedriehoek

Lever als belangrijkste orgaan voor energie herstelOm voldoende energie te hebben, moeten volgens het Energie Herstelplan een aantal pijlers in balans zijn. Het gaat hier om de lichaamsconstitutie, de zogenoemde energiedriehoek.

De lichaamsconstitutie is het geheel van lichamelijke en geestelijke eigenschappen die al bij de geboorte aanwezig zijn. Deze aanleg is strikt persoonlijk en wordt ook gebruikt als er een persoonlijk voedingsplan wordt opgesteld. De energiedriehoek bestaat uit de lever, de vertering en de zogenoemde reserve-energie. De lever en de vertering halen energie uit (goede) voeding. De reseve-energie zit opgeslagen in de (bij)nieren. Is één van deze systemen verzwakt, dan heb je minder energie.

De lever is het belangrijkste orgaan voor energieherstel. Door het raadplegen van een specifieke klachtenlijst kun je bepalen hoe het gesteld is met de drie leverenergieën (of patronen) die bepalen hoe je je voelt. Door deze patronen te herkennen, is het gemakkelijker een effectieve aanpak te vinden om klachten te verminderen.

“Het verschil tussen een gezonde leveR en een gezond leveN is slechts één letter. Toch scheelt het een heel alfabet aan ziekten.”

abc aan ziekten