Death Row Last Meal – ook wel: Rijst met gewokte groenten en gehakt met Zuid-Amerikaans tintje

Death Row Last Meal

Rijst met gewokte groenten en gehakt met Zuid-Amerikaans tintje

Die titel! Hoe kom je daarop? Nou, dit was de uitspraak van mijn man toen ik hem dit bord voorschotelde en hij voluit de geuren opsnoof! En ach ja, ik kan me er ook wel in vinden šŸ™‚ Je kunt dit gerecht ook maken met vegetarische/veganistische gehakt. In dit recept is de rundvlees variant gebruikt. Ik hou enorm van Surinaams eten. Mits het goed gekookt is en niet van die smakeloze aftreksels zijn die het stempel ‘Surinaams eten’ krijgen omdat er toevallig ingrediĆ«nten in zitten (die lijken op de ingrediĆ«nten, hou op met me hoor!) die in de Surinaamse keuken worden gebruikt.Ā  M’n man is Colombiaans en ik zelf ben met de Hollandse pot groot gebracht, dus ik mix meestal wat door elkaar. Want alleen Hollands eten zoals aardappelen, vlees en groenten met een kuiltje jus en dan maar prakken voor je leven, is niet echt mijn ding. Ik ben zo iemand die kookt op gevoel, dus als je van het Ć©Ć©n of ander meer of minder wilt gebruiken, be my guest! Hieronder een richtlijn:

IngrediĆ«nten voor 2Ā  personen:Rijst met gewokte groenten en gehakt

2 koffiekopjes Basmati rijst

De roosjes van 1 broccoli (de stronk kun je bewaren voor dit heerlijke soeprecept)
1 grote ui
1/4 spitskool
2 teentjes knoflook
1 cm verse gember
4 eetlepels Tamari
1 jalapeƱo ring uit een potje (eentje die goed heet van smaak is, anders kun je er meerdere ringetjes in doen of een beetje Madame Jeanette, een beetje! – voor degene die niet zo goed tegen heet eten kunnen – ik blijf niet waarschuwen šŸ˜‰ )

300 gram rundergehakt
1 theelepel Massala (nee geen kerriepoeder, gewoon de echte Hindoestaanse Massala kruiden)
2 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels Tamari
1 eetlepel oregano
1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui
1 teentje knoflook

Bereidingswijze:

Doe de rijst in een pan of rijstkoker en kook de rijst gaar.

Snijd de roosjes van de broccoli (bewaar de stronk bijvoorbeeld voor een andere keer voor in de soep). Snijd de grote ui in niet al te fijne stukjes. Snijd daarna de spitskool in dunne reepjes en doe alle groenten in een grote kom of schaal. Pel de teentjes knoflook en snijd de schil van een klein stukje gember (ongeveer 1 cm, hangt er van af hoe groot de gember is en hoeveel je lekker vindt). Rasp de knoflook en gember over de groenten. Voeg vervolgens de Tamari toe. Snijd een jalapeƱo of een beetje madame Jeanette in heel fijne stukjes en voeg dit ook toe aan de groenten. Meng alles door elkaar en begin aan het gehakt zodat dit groentemengsel even kan marineren.

Doe in een andere kom het gehakt. Voeg daar de Massala, tomaten ketchup, Tamari, oregano en olijfolie aan toe. Snijd de ui in stukjes en voeg dit toe aan het gehakt. Pel een teentje knoflook en rasp dit over het gehakt heen. Roer alles goed door elkaar.

Verwarm de wok en een steelpan op het vuur. Wok de groenten totdat ze beetgaar zijn en bak het gehakt ongeveer 10 minuten. Onderhand zal de rijst wel klaar zijn šŸ˜‰

Leg eerst de rijst op het bord. Schep vervolgens het gehakt en de groenten zo op het bord, dat ze elkaar deels overlappen. Zo kunnen de smaken een beetje mengen en neemt de rijst het vocht op; heerlijk!