Dag hooikoorts, hallo lente!

‘Dag hooikoorts, hallo lente!’ artikel in Lijf & Gezondheid

Blus hooikoorts met de juiste voeding

 LenteJe kent het vast wel: terwijl je van de eerste zonnestralen geniet op een terrasje, hoor je gehoest en geproest op de achtergrond. Of misschien heb je er zelf wel last van? Zodra de natuur ontwaakt, krijgen veel mensen bij het doorbreken van het lentezonnetje en een zacht briesje last van hooikoortsklachten. Met aanpassingen in de voeding kun je deze klachten te lijf gaan. Beleef de lente met open neus, mond én ogen!

Niesbuien, jeuk ogen en kriebelmond

Veel mensen sluiten zich het liefst op in huis zodra de lente doorbreekt. Of ze gaan Hooikoorts dempen met de juiste voedingde strijd tegen hooikoortsklachten aan met allerlei anti-allergie medicijnen, zakdoekjes en verschillende oog- en neusdruppeltjes. Het is heel vervelend als je naar buiten wordt gelokt door het mooie weer en je dit moet bezuren met niesbuien, jeuk ogen of een kriebelmond.

Kleine bosbrandjes en vurige reacties

Bij hooikoorts is er sprake van een allergische ontstekingsreactie op de slijmvliezen die veroorzaakt wordt door het stuifmeel van pollen, bomen, planten, en grassen Bij hooikoorts is er sprake van een allergische ontstekingsreactie op de slijmvliezen. Dit wordt veroorzaakt door het stuifmeel van pollen, bomen, planten, en grassen die het afweersysteem triggeren. Het slijmvlies is dan geprikkeld. Je kunt je dit het beste voorstellen als kleine ‘bosbrandjes’ die steeds op de achtergrond aanwezig zijn. Bepaalde voedingsmiddelen werken dan als een soort benzine die de bosbrandjes tot steekvlammen aanzetten.

Hierdoor ontstaan er vurige reacties op de neus, ogen, huid en longen. Dit uit zich weer in klachten zoals gezwollen, tranende en jeukende oogleden met rood oogwit, een brandend en jeukend gevoel aan je neus, een loopneus of verstopte neus en volle holtes. Maar ook in kortademigheid, een piepende ademhaling, zwellingen van de huid met jeukende rode bulten, droge kriebelhoest en een jeukende mond.

Steekvlammen door biogene aminen

Histamine, tryptamine, cadaverine, putrescine, spermine en spermidine Histamine is een voorbeeld van een biogene aminezijn voorbeelden van biogene aminen. Het lichaam maakt vanuit aminozuren biogene aminen aan. Deze stoffen spelen bij hooikoorts een grote rol; ze zorgen er voor dat de bosbrandjes ontvlammen in steekvlammen.

Je kunt op deze stoffen reageren doordat je (darm)slijmvlies beschadigd is. Maar ook doordat bepaalde enzymen de biogene aminen niet zo goed kunnen afbreken. Daarnaast kunnen reacties ontstaan doordat de lever uitgeput is en hierdoor zijn functie niet meer goed kan uitvoeren.

Uitputting van de lever kan veroorzaakt worden doordat je medicijnen gebruikt, stress hebt of doordat het lichaam bepaalde vitaminen en mineralen tekort komt. De lever heeft zes fabrieken waarin het ‘afval’ wordt verwerkt. Ontbreken bepaalde stoffen om die fabrieken draaiende te houden, dan heeft de lever moeite met het afvoeren van de biogene aminen en kunnen klachten ontstaan of verergeren.

Histamine dempen

Vitamine c als natuurlijk antihistaminicum om hooikoortsklachten te dempenBij hooikoortsklachten speelt vooral de biogene amine histamine een grote rol. Er is helaas geen geneesmiddel tegen. Wel zie je dat er vaak antihistaminica worden ingezet om klachten te verminderen. Je kunt ook vitamine C gebruiken om af te koelen. Vitamine C is namelijk een natuurlijk antihistaminicum. Let er wel goed op welke soort je gebruikt: ascorbinezuur, ester-C of ascorbylpalmitaat. Suppleer niet zomaar ‘in het wilde weg’, want dat kan klachten geven. Mail me gerust als je samen wilt onderzoeken welke vorm het beste bij jou past.

Je kunt ook bronwater drinken om het vuur te blussen en af te koelen. Of demp je vuur eens met rijstdrank, kokoswater en groene thee. Let er goed op dat deze dranken geen koolzuur, suiker en vanille bevatten.

Eet histamine arm

Bij hooikoortsklachten is het handig om voedingsmiddelen te laten staan die het vuur oplaaien. Voorbeelden hiervan zijn alcohol, chocola, drop, kruiden, specerijen, gebakken vetten, koffie, noten, gefermenteerde sojaproducten en E-nummers. Ook de nachtschadefamilie kun je beter vermijden. Hieronder vallen voedingsmiddelen zoals tomaat, aubergine, paprika, pepers en aardappelen.

Wat kun je dan wel eten?

Voedingsmiddelen die arm zijn aan histamine! Denk aan appels, peren, blauwe bessen,Chinese kool is een voedingsmiddel wat arm is aan histamine jonge kaas, verse witte vis, kip, kalkoen, broccoli, bloemkool, knolselderij, sperziebonen, witlof, asperges, Chinese kool, paksoi, andijvie, peterselie, bieslook, basilicum, kiemgroenten, zoete aardappelen (bataat), haver, quinoa en zilvervliesrijst.

Jeukende handen

Het kan zo zijn dat het dit jaar niet lukt om klachtenvrij het hooikoortsseizoen te doorstaan. Neem gerust contact met me op, dan maken we samen een plan om je lichaam zodanig te voeden dat je volgend jaar met een buffer het hooikoortsseizoen in kan gaan. M’n handen jeuken om te je hierbij te begeleiden!

Gepubliceerd op 14 april 2015 in Lijf & Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.