Boekrecensie ‘De voedingspiramide’ bij zwangerschap(wens) & Borstvoeding

‘Boekrecensie “De voedingspiramide” bij zwangerschap(wens) & Borstvoeding’ gepubliceerd op Natuur Diëtisten Nederland

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven willen zo gezond mogelijk eten voor hun kindje. De nieuwe voedingspiramide toegespitst op de behoefte van de vrouw die zwanger is (of wil worden) laat in één oogopslag zien wat en hoeveel hiervoor dagelijks nodig is.

De voedingspiramide bij zwangerschap(wens) & Borstvoeding

Louise Witteman en Mirjam Bakker zijn beiden orthomoleculair natuurdiëtisten en schreven het boek ‘Voedingspiramide’. Hun uitgangspunt is de Voedingspiramide, die op een aantal punten afwijkt van de aloude Schijf van Vijf. Een goed samengestelde voeding voorziet in de juiste voedingsstoffen, eventueel aangevuld met supplementen.

Het boek bevat duidelijke basis- en productinformatie en adviezen over hoe een gezonde voeding is samen te stellen. Gekleurde kadertjes bevatten overzichtelijke tabellen. De bijlagen aan het einde van het boek bevatten veel cijfers zoals de aanbevolen hoeveelheden van voedingsstoffen.

Achterin staan per seizoen zeven volledige dagmenu’s, compleet met recepten. De receptuur is duidelijk, smakelijk en voorzien van kleurenfoto. De uitgebreide achtergrondinformatie maakt het geschikt als naslagwerk voor mensen die meer dan gemiddeld in gezonde voeding zijn geïnteresseerd, zowel privé als professioneel, zoals diëtisten en natuurvoedingskundigen.

Geen schijf van vijf

Voedingsvoorlichting met een piramide in plaats van de Schijf van Vijf, wordt vaker gedaan. Ook dit boek berust op een –vrij strak gestileerde- piramide. Pure, onbewerkte biologische producten worden warm aanbevolen en in de piramide is geen plek ingeruimd voor producten als sausjes en aardappelpuree uit een zakje, light frisdranken, sojaolie, witte rijst en suiker.

Dit mooi vormgegeven boek is er voor diegene die écht wil veranderen en de principes van de natuurvoeding huldigt. Natuurdiëtisten en natuurvoedingskundigen werken in hun voedingsvoorlichting vaak met deze voedingspiramide.

Als aanvulling op het boek ‘Voedingspiramide’ maakten Louise Witteman en Mirjam Bakker de ‘Voedingspiramide bij zwangerschap(wens) en borstvoeding’. Er is ook een voedingspiramide 4-18 jaar.

Gezonde moeder, gezonde baby!

Voedingstekorten hebben invloed op de kans op conceptie, vroeggeboorte en complicaties bij moeder en kind. Ook tijdens de borstvoeding blijft de voeding van de moeder essentieel voor de ontwikkeling van het kind.

Bij berekening van de aanbevolen gezonde (niet vegetarische) voeding blijkt deze te weinig foliumzuur, vitamine A, D, B1, mineralen selenium, zink vezels en essentiële omega-3-vetzuren te leveren. De Voedingspiramide Zwangerschap(wens) & Borstvoeding is zo opgebouwd dat aanbevolen hoeveelheden, gebaseerd op de adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad, wel gehaald worden.

De Voedingspiramide bij Zwangerschap(wens) & Borstvoeding

De voedingspiramide gaat uit van een natuurlijke, onbewerkte en bij voorkeur biologische voeding. Deze voeding bevat meer voedingsstoffen, die juist tijdens zwangerschap en borstvoeding zo hard nodig zijn. Bovendien bevat deze voeding geen onnodige additieven of resten van bestrijdingsmiddelen.

De linkerkant van de voedingspiramide geeft de hoeveelheid aan voor vrouwen met een zwangerschapswens en tijdens het 1e trimester. Aan de rechterkant staan de hoeveelheden die nodig zijn tijdens het 3e trimester en de lactatieperiode.

Suppletie naast gezonde voeding: een must!

Door de hoge behoefte aan alle voedingsstoffen tijdens de zwangerschap en lactatieperiode blijft het in de praktijk lastig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Vooral tijdens het laatste trimester en de periode van borstvoeding kunnen tekorten optreden. De voedingspiramide raadt daarom aanvullend op een gezonde voeding een kwalitatieve multivitaminen supplement aan voor zwangere.

Gepubliceerd op 28 november 2012 op de website van de Natuur Diëtisten Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *