Boek: Blijf Bij Mij

Blijf bij mij - over Lyme

Blijf Bij Mij – een verhaal over leven, liefde & Lyme

Wat doe je als je ineens minder kunt dan je altijd kon? Als de ‘gewone’ dagelijkse dingen niet meer zo gewoon zijn? Als je beetje bij beetje jezelf verliest? Als die ene ziektedag verandert in een week, een maand, een jaar? En als alle artsen die je tegenkomt steeds weer hetzelfde zeggen:

“leer er maar mee leven”…

Welk pad te bewandelen als er geen richting geboden wordt? Je eigen weg vinden is niet altijd makkelijk, maar elke zoektocht ernaar begint met het besluit het te proberen…


Blijf Bij Mij is een verhaal over leven, liefde & Lyme. Geschreven als verhalende non-fictie vertelt het boek over Marlies en haar gevecht met deze ziekte.

Sabine vertelt in haar boek het verhaal van Marlies die getroffen is door zes tekenbeten. Ze schrijft helder, bondig, boeiend, oprecht én humoristisch over een toch wel zwaar beladen verhaal, wat een kunst op zich is!

Een fragment uit ‘Blijf Bij Mij’

Hieronder kun je een fragment lezen uit het boek. Het beschrijft de teleurstellingen die in het reguliere circuit gemeengoed blijken te zijn. En dat de diagnose na bloedonderzoek niet kan worden gesteld (de borrelia-bacterie kan zich namelijk inkapselen en daardoor negatief uit bloedonderzoek komen), maar de (pijn)klachten toch aanwezig zijn.

November 2012

Als we eindelijk aan de beurt zijn, doet Marlies het woord. Althans ze probeert het. Ik sta haar bij en vul aan waar nodig. Ze vertelt over haar klachten en over de ziekte van Lyme. Hoe de klachten die ze ondervindt eigenlijk precies passen bij het ziektebeeld van Lyme. De reumatoloog zegt dat ze zich kan laten testen op deze ziekte en Marlies vertelt hem dat ze dit al gedaan heeft. Hij kijkt haar aan met een blik die zegt: ‘en waarom noem je het dan nu op?’.

In plaats van dit te zeggen kijkt hij even in haar status (dit had hij blijkbaar nog niet bijzonder goed gedaan), en zegt: “je bent negatief getest.” Hij laat een verwarrende stilte vallen, waarin wij ons afvragen waarom hij herhaalt wat wij al weten en hij zich waarschijnlijk afvraagt waarom wij het opnoemen als we de uitslag al hebben gehad. Na de ietwat ongemakkelijke stilte vervolgt hij: “dus dat kan het niet zijn.”

“Je mag even in je ondergoed plaatsnemen op de onderzoekstafel,”zegt de arts na enige tijd tegen Marlies. Dat lijkt een simpele opgave. Hup, even je schoenen, broek en shirt uit, en TADAA, daar zit je dan in je bijna blootje. Voor Marlies is deze opdracht echter niet zo simpel als het lijkt.

Als ze is onderzocht, help ik haar in haar kleding. Ze is kapot. Het oordeel van de arts: “je hebt geen reumatisch beeld. Het zou kunnen dat je iets fybromyalgie-achtigs hebt, maar 70% van de mensen die ik willekeurig op straat zou onderzoeken hebben dat ook. Het is veel voorkomend dat jonge mensen last hebben van hun gewrichten. Het is meer een kwestie van ermee leren leven.”

Wat zegt hij nou? Ermee leren leven? Ze is binnen een maand in een rolstoel beland, kan godverdomme elke dag minder en hij zegt doodleuk dat jongeren dat wel vaker hebben en ze er maar mee moeten leren leven? Één ding is zeker: ík stond misschien niet vooraan toen de sociale vaardigheden werden uitgedeeld, maar deze man stond überhaupt niet in de rij!

Nadat ik tot honderd heb geteld, het stoom uit m’n oren is verdwenen en ik in gedachten tegen hem heb geschreeuwd: HEB JE HAAR STATUS WEL GELEZEN? ZIE JE WEL DAT ER EEN 26-JARIGE VOOR JE NEUS ZIT DIE TOT VOOR KORT ALLES KON, hoor ik mijzelf zeggen:

“Dat lijkt me niet”.


Blijf bij mij is voor € 9,95 te bestellen door een mail te sturen naar blijfbijmij2016@outlook.com

Op Facebook kun je de pagina ‘liken’ en op de hoogte blijven van Sabine’s volgende stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.