Berberine kan terugkerende gezwelvorming in darmen tegengaan

Berberine kan terugkerende gezwelvorming in darmen tegengaan

Berberine kan terugkerende gezwelvorming in darmen tegengaan

COMBI VITAAL | 13 maart 2020Berberine kan terugkerende gezwelvorming in darmen tegengaan
Berberine is een veelzijdig plantaardige stof met medicinale eigenschappen (fytonutriënt). Berberine heeft een breedspectrum antivirale activiteit en kan daardoor op dit moment, met de heersende Corona pandemie, worden ingezet. Maar Berberine kan ook de kans verkleinen op terugkeer van goedaardige gezwellen (adenomen) in de darmen. Dit is vastgesteld door wetenschappers in een dubbel blind RCT. Het onderzoek vond plaats van november 2014 tot december 2016 onder 1108 personen tussen de 18 en 75 jaar in China. Daar wordt Berberine volgens traditie al jarenlang ingezet tegen maagdarminfecties en diarree.

De mensen uit de studie hadden minstens eenmaal een darmadenoom gehad die minstens zes maanden voor de start van het onderzoek bij hen was verwijderd. Alle deelnemers waren behandeld in zeven ziekenhuizen in zes Chinese provincies en werden bij het onderzoek in twee groepen verdeeld.

553 Mensen namen tweemaal per dag 300 mg Berberine in, de 555 anderen kregen een placebo. Uiteindelijk bleven er voor de analyse 429 personen van de Berberine-groep over en 462 personen van de placebo groep. Na één jaar ondergingen de deelnemers een onderzoek aan de dikke darm door middel van een coloscopie. Als zij schoon waren gebleven, werd de coloscopie een jaar later herhaald.

155 mensen kregen in de Berberine-groep opnieuw een adenoom. In de placebogroep kregen 216 mensen opnieuw een adenoom. Dit komt overeen met percentages van 36% en 37%. Adenomen geven een verhoogd risico op darmkanker, maar dit werd bij geen van de deelnemers vastgesteld. Er werden geen bijwerkingen in de Bergerine-groep vastgesteld. Wel ervoeren een klein aantal mensen verstopping, respectievelijk 1% in de Berberine-groep en minder van 0,5% in de placebogroep.

Berberine werd daarmee als veilig en werkzaam beschouwd. Volgens de auteurs komt het fytonutriënt Berberine in aanmerking om na verwijdering van adenomen een recidief te voorkomen.

Bron:

  1. Chen YX, Gao QY, Zou TH et al. Berberine versus placebo for the prevention of recurrence of colorectal adenoma: a multicentre, double-blinded, randomised controlled study. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020 Mar;5(3):267-275

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *