‘Alledaags’ vitamine C-tablet effectief bij vaginosis

‘‘Alledaags’ vitamine C-tablet effectief bij vaginosis’ gepubliceerd op Natuur Diëtisten Nederland

Steeds meer vrouwen krijgen last van bacteriële vaginosis. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een sterke (over)groei van normale bacteriestammen in de vagina. Voor het behandelen van bacteriële vaginosis kunnen simpelweg vitamine C-tabletten worden ingezet.

Naast andere bacteriën, bestaat een normale vaginale flora hoofdzakelijk uit lactobacillen. Deze lactobacillen maken melkzuur aan waardoor de vagina een zuur milieu heeft. Deze zuurgraad (uitgedrukt als pH-waarde) zorgt ervoor dat er een goede balans is tussen de lactobacillen en overige bacteriën. Als deze balans verstoort raakt, krijgen de overige bacteriën de overhand.

Het milieu wordt dan vaak minder zuur en er is sprake van een bacteriële vaginose. Hierdoor ontstaat een hinderlijke, overmatige en andere afscheiding dan normaal. De verstoring kan plaatsvinden door o.a. het wassen met zeep, het gebruik van tampons en inlegkruisjes, vaginale douches, vaginale sprays, hormonale veranderingen (de pil, overgang of zwangerschap), geneesmiddelengebruik of geslachtsgemeenschap. Maar ook door een verstoorde darmflora. Bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening.

Kenmerken vaginosis

Steeds meer vrouwen krijgen last van bacteriële vaginosis. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een sterke (over)groei van normale bacteriestammen in de vagina en kenmerkt zich door:
• een visachtige geur van de afscheiding;
• witte vloed die gehecht is aan de vaginale wand;
• de pH-waarde van de afscheiding die groter is dan 4,5;
• en epitheelcellen in de vagina die bedekt waren met bacteriën.

Vitamine C effectief bij vaginosis

Voor het behandelen van bacteriële vaginosis kunnen simpelweg vitamine C-tabletten worden ingezet. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in 2011. In het onderzoek werd bij 277 vrouwen het effect vergeleken van vaginaal toegediende vitamine C met een placebo. Deze vrouwen hadden tenminste last van drie van de bovenstaande kenmerken. Gedurende zes dagen kregen de vrouwen eenmaal per dag een vitamine C-tablet of een placebo toegediend in de vagina. Zowel de placebo als de vitamine C werden goed verdragen. Van genezing was sprake wanneer de vrouwen geen last meer hadden van de eerdergenoemde kenmerken.

Er waren 234 vrouwen die volledig voldeden aan alle bovengenoemde criteria. Van deze populatie was het percentage dat genas versus placebo, respectievelijk 66% en 27%. Tussen beide groepen werd een significant verschil gemeten van 39%. Het verschil in percentage was nog groter wanneer het slagen van de behandeling werd bepaald aan de hand van een vaginaal monster. Het gaat hier respectievelijk om 86% versus 6%. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de vaginale toediening van vitamine C een effectieve behandeling is van bacteriële vaginosis.

Gebruik vitamine C-tablet bij vaginosis

Gebruik vitamine C (ascorbinezuur) niet als u overgevoelig bent hiervoor. Het gebruik van vitamine C kan een invloed hebben op bepaalde biochemische waarden in het bloed. Het gaat hier om lactaat dehydrogenase, transaminasen, bilirubine en glucosurie. Vitamine C kan de werkzaamheid van bloedverdunnende middelen verminderen.

Inbrengen van het vitamine C-tablet

Per dag kunt u ’s avonds voor het slapen gaan, 1 vitamine C-tablet diep in de vagina inbrengen. U kunt dit het beste doen in rugligging met opgetrokken knieën. Neem de vitamine C-tablet tussen duim en wijsvinger en breng deze zo diep mogelijk in. Met uw middelvinger kunt u vervolgens de tablet dieper in de vagina inbrengen. De tablet mag, vlak voor het gebruik, licht met water bevochtigd worden om het inbrengen te vergemakkelijken. Was uw handen vóór en na het inbrengen.

Duur van de behandeling

Om een langdurige normalisatie van de pH-waarde en de vaginale flora te waarborgen, wordt aanbevolen om de vitamine C meerdere weken te gebruiken. Vooral als de omstandigheden een wijziging van de vaginale flora in de hand werken, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Tijdens de menstruatie kunt u het gebruik van vaginale toediening van vitamine C even stoppen.

Bij vrouwen met steeds terugkerende infecties is het aanbevolen elke maand, gedurende 6 dagen na de menstruatie 1 vitamine C-tablet per dag in te brengen. Vitamine C-tabletten kunnen zonder problemen gedurende meerdere maanden worden toegepast.

U treft hieronder de top tien voedingsadviezen aan die inzetbaar zijn bij vaginose.

Top tien voedingsadviezen

  1. Kies voor biologische voeding, eet gevarieerd, neem de tijd voor uw maaltijd en kauw uw eten goed. (een zegen voor uw vertering).
  2. Neem bij voorkeur zo vers mogelijke voeding en als u dan toch iets verpakt koopt, lees dan zorgvuldig de etiketten!
  3. Let op wat uw lichaam, uw constitutie, uw intuïtie, uw gevoel, uw smaak u aangeeft te eten. Eet niets waar u een afkeer voor heeft of wat u niet verdraagt.
  4. Neem geen transvetten (gebakken vetten en oliën , margarine, frituren, gebak, snacks, chips)! Gebruik geen magnetron, frituur niet, gebruik geen tefal pannen. Maak bij voorkeur gebruik van stomen, romertoph, hete luchtoven, speciale woktechnieken.
  5. Eet ruim verse biologische groenten (volwassenen 500 gram per dag , een deel mag in comprimeerde vorm als biologische groentesappen of gepureerde groentesoepen) en fruit (volwassenen: 3 stuks per dag). Dit geeft u voldoende vezels om uw darmflora te voorzien van eten in het bijzonder de Bifidosoorten.
  6. Drink voldoende; 1,5 tot 2 liter water per dag.
  7. Let op uw zuur-base balans (Kies voor vijf keer zoveel maal aan groenten en fruit in gewicht berekend eten dan aan eiwitten).
  8. Eet bij voorkeur geen tussendoortjes. Heeft u toch trek neem dan verse noten of wat (soja)yoghurt. Fruit kunt u het best eten een half uur voor de lunch of het diner.
  9. Maak meer gebruik van biologische peulvruchten, noten, zaden (noten en zaden kunnen soms allergische reacties geven op het vaginale slijmvlies).
  10. Neem geen geraffineerde graanproducten. Steeds meer mensen verdragen granen niet. Het eten van volkerenproducten heeft de voorkeur, maar kunnen toch slijmvliesklachten geven. Vooral de gluten (tarwe, rogge, gerst, haver) zijn berucht. Maar ook andere granen zijn verdacht. Geraffineerde granen geven kans op bloedglucose schommelingen, dus beperk het gebruik. De anti-Transglutaminase sIgA in de ontlasting kan een probleem met gluten boven tafel brengen.

Gepubliceerd op 28 februari 2012 op de website van Natuur Diëtisten Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.