Suikerzoete fabel: natuurlijke zoetmiddelen zijn gezond

‘Suikerzoete fabel: natuurlijke zoetmiddelen zijn gezond’ artikel in Lijf & Gezondheid

Natuurlijke zoetmiddelen zijn gezond?!Steeds meer mensen laten suiker staan en kiezen voor natuurlijke suikervervangers zoals fructose, honing, oersuiker, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, agavesiroop of ahornsiroop. Ook graanstropen zoals rijststroop en moutstroop zijn favoriet. In m’n praktijk hoor ik regelmatig allerlei alternatieven voorbij komen voor (geraffineerde) suiker. Want natuurlijke zoetmiddelen zijn toch gezond?!

Bij baby’s is zoet al de meest favoriete smaak. We houden van zoet en suiker, maar in hoeverre is het gezond? In de natuurgeneeskunde is bekend dat jarenlang overmatig gebruiken van (geraffineerde) suiker bijdraagt aan tal van beschavingsziekten zoals hart- en vaatziekten, chronische ontstekingen, chronische vermoeidheid, astma en allergie. Maar ook aan osteoporose (botontkalking) en diabetes type 2. Daarnaast kan suiker bij mensen met hypoglykemie of een suikerintolerantie klachten geven als trillerigheid, licht worden in het hoofd, een gejaagd gevoel (sugar-rush), insulinepieken en (valse) honger. Een suikervrije voeding kan verlichting bieden bij deze klachten.

Koolhydraten heb je nodig!

De meeste mensen denken als ze het woord ‘koolhydraten’ horen aan suiker. Het klopt dat ‘gewone’ suiker een koolhydraat is, maar niet alle koolhydraten zijn suiker. Koolhydraten heb je nodig; ze dienen als energie opslag, spelen een rol in de stofwisseling, maken deel uit van ons DNA en RNA en vervullen een rol in herkenningsprocessen in het lichaam doordat veel suikers gekoppeld zijn aan eiwitten en vetten. Het is de kunst om te kiezen voor het juiste soort koolhydraat.

Snelle- en langzame koolhydraten

Er zijn verschillende soorten koolhydraten. Van snelle Peulvruchten zijn rijk aan complexe koolhydratenkoolhydraten tot langzame (complexe) koolhydraten. Witmeelproducten, koekjes en snoep zitten vol snelle koolhydraten. Deze koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel (zoals de naam al zegt) snel stijgen, waarbij er relatief veel insuline vrij wordt gemaakt. Dit worden ook wel de zogenaamde ‘insulinepieken’ genoemd.

Complexe koolhydraten zitten in groenten, volkorenproducten, peulvruchten en noten. Ze zijn gunstiger voor de gezondheid, vanwege hun minder snel stijgende effect op de bloedsuikerspiegel (ze geven minder insulinepieken). Daarnaast bevatten ze verschillende B vitamines en ook vezels die op hun beurt weer voor verzadiging, een goede darmwerking en een goed darmmilieu zorgen.

Glycemische Index

De term ‘Glycemische Index’ (GI) geeft de mate weer waarin een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Je eet vaak meerdere voedingsmiddelen per eetmoment. De ‘Glycemische Lading’ geeft het effect weer van meerdere koolhydraat bevattende voedingsmiddelen binnen één maaltijd op de bloedsuikerspiegel.

Omzetting van (natuurlijk) suiker geeft tekorten

Bijna elk natuurlijk zoetmiddel bestaat uit glucose en/of fructose. Natuurlijke zoetmiddelen leveren net als (geraffineerde) suiker geen eiwitten, essentiële vetten of vitamines. De lage gehaltes aan mineralen die ze wel bevatten, dragen niet echt veel bij aan het lichaam. Bij de omzetting van (natuurlijk) suiker worden micronutriënten zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen aan het lichaam onttrokken. Bij langdurig gebruik worden deze bouwstoffen vaak verbruikt en kunnen er tekorten in het lichaam ontstaan.

Suiker eten bij trillerig gevoel: geen lange termijn oplossing

Glucose kan direct vanuit de dunne darm door het bloed worden opgenomen. Het hoeft dus niet eerst te worden omgezet. Dextrose is de natuurlijke vorm van glucose en wordt ook wel ‘druivensuiker’ genoemd. Vaak wordt er gezegd dat je een suikerklontje, dextrose of een snoepje moet Het effect van snelle en langzame suikers op de bloedsuikerspiegeleten als je je trillerig of licht in je hoofd voelt. Op deze manier krijg je zeer snel energie, maar op de lange termijn is het beter voor je gezondheid om bijvoorbeeld zes keer per dag (kleinere) maaltijden te eten met een lage GL.

Als je ongeveer om de twee á drie uur iets eet, houd je de bloedsuikerspiegel min of meer constant. De bloedsuikerspiegel fluctueert altijd, maar door op die manier te eten, voorkom je hoge pieken en diepe dalen van de bloedsuikerspiegel én insulinepieken. Je kunt hierdoor minder last krijgen van klachten die gekoppeld zijn aan een sterk schommelende bloedsuikerspiegel.

Zoet verstandig; kies stevia, erythritol of yacónsiroop

Waar kun je suiker dan wel mee vervangen? Stevia, erythritol en yacónsiroop zijn mooie voorbeelden. Let op dat je het blad gebruikt van de subtropische plant Stevia Rebaudiana Bertoni. Erythritol is een polyol (suikeralcohol), niet geraffineerd en heeft geen enkel effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel. Yacónsiroop bevat fructooligosacchariden (FOS) die je dikke darmbacteriën voeden en heeft een lage GI. Natuurlijke suikers klinken heel gezond, maar kunnen een negatief effect hebben op je gezondheid. Vooral bij veelvuldig gebruik. Zoet dus verstandig!

Gepubliceerd op 27 september 2015 in Lijf & Gezondheid